ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vd med nya idéer på lager

  • LAGERANSVAR. Andreas Stagliano, vd för RMS Lagerinredningar, har expanderat företaget och knutit många nya aktörer till sig sedan han tillträdde på vd-posten. Foto: Henrik Lenngren

En olycka kommer sällan ensam – särskilt inte på varulagret. RMS har lanserat en app som gör det enklare för företagen att besiktiga sin egen inredning.
Bakom lösningen står nye vd:n Andreas Stagliano – som vill förändra en trögflytande bransch med moderna idéer.

När truckföraren råkar köra på pallstället dröjer det ibland inte länge innan pallställ och hyllställ rasar som dominobrickor. Den överrumplade truckföraren är helt handfallen och kan inte göra någonting för att förhindra eländet.

Att Youtube svämmar över av liknande videor är ingen slump. Varje år sker det tusentals arbetsolyckor på lager runt om i Sverige, och ofta beror olyckorna på bristande underhåll och avsaknad av korrekt skydd på pallställ och annan lagerinredning.

”Ett vanligt misstag är att man lastar för mycket gods i pallställen. Alla företag råkar någon gång ut för ett tillbud som beror på detta, och ibland kan konsekvenserna bli allvarliga”, säger Andreas Stagliano, vd för RMS Lagerinredningar som bland annat utbildar företag i ämnet.

”Det är farligt att tänka att pallställ består av metall och att det därför ’håller för allt’. Ingen skulle sätta sig på sitt kontor om man visste att takbjälken var lite böjd. Man måste vara lika noggrann på lagret.”

2015 utformade RMS en webbaserad app som gör det enkelt för företag som ansvarar för underhållet att besiktiga och följa upp skador och brister.

Det är bara en av många idéer som Andreas Stagliano förverkligat sedan han tillträdde som vd i februari 2015.

”Roger Lindmark, som startade företaget 1991, hade försökt rekrytera mig i fyra år. Från början fanns det inget intresse från min sida. Det var ett litet industriföretag som kändes ostrukturerat, det saknades större affärer och intressanta idéer. På den tiden fokuserade RMS mest på mindre legoarbeten och en del svetsjobb.”

Efter att ha jobbat som exempelvis operativ chef på Dollarstore och lagerchef åt Lidl såg han ingen potential i att kunna utveckla företaget.

”Men när Roger bad om hjälp att upprätta en affärsplan, och sedan kom i gång med den, gick proppen ur. Två årstider senare fanns det framtidsutsikter, pengar i kassan och likviditet.”

När Andreas Stagliano undertecknade kontraktet som nybliven vd och minoritetsägare i företaget var målet att fördubbla omsättningen, göra saker och ting skalbara i verksamheten och ompaketera företagets erbjudande.

”Från att ha varit ett industrimontageföretag med lite egen försäljning är vi nu ett expansivt försäljningsbolag med montage som en av många nischer.”

Under hans ledning har RMS lyckats knyta till sig aktörer som Volkswagen, Volvo Parts, Lidl Sverige, Ica Sverige och Elgiganten.

”Bland annat besiktigar vi Elgigantens kedjeägda butikers lagerinredning, sköter samtliga större ombyggnationer av Lidl Sveriges lagerinredning och har Volkswagen på kundlistan när det gäller vår app.”

Han har varit bestämd i sin uppfattning att företaget ska stå på många ben för att kunna växa snabbt. Utöver besiktning, utbildning, montage och att bedriva webbhandel av påkörningsskydd köper RMS upp begagnade delar av företag som flyttar eller läggs ner.

”När Volvo flyttade Volvo Parts från Eskilstuna byggde vi om lagret från ett centralt huvudlager till ett servicelager. Vid sidan av det negativa med stora uppsägningar gav det trots allt många företag extra jobb i samband med flytten.”

Enligt Andreas Stagliano, som även har investerat i ett showroom och har lagt mycket energi på att synliggöra företaget på logistikmässor och konferensdagar, har det varit ett lärorikt första år som vd.

”Innan jag tackade ja var jag nog inte medveten om hur tufft det är att driva ett mindre företag. Så här med facit i hand har jag insett att vd-rollen säkert inte åtskiljer sig mycket oavsett om man basar över ett miljardföretag eller ett svenskt medelstort bolag. Samtidigt har jag aldrig varit rädd för att jobba. I dag känner jag att jag verkligen kan vara med och bygga upp något eget.”

Tyck till