ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Undanhållit information" från Mats Qviberg

  • Finansmannen Mats Qviberg. Foto: TT

Det var fortsatt fokus på vad Mats Qviberg visste eller inte visste när rättegången i HQ-härvan fortsatte i Stockholms tingsrätt på måndagen.

Mats Qvibergs försvarsadvokat Olle Kullinger fortsatte med sin sakframställan där han mycket grundligt gick igenom kronologi och styrelsemöten fram till våren 2010.

Budskapet var att Mats Qviberg inte fått annat än lugnande besked om värderingen av tradingportföljen, den portfölj som blev HQ Banks fall.

"Det måste varit mycket lugnande besked för Mats Qviberg", säger Olle Kullinger om den information som HQ:s ordförande fick angående tradingportföljens resultat.

Försvarsadvokaten blandade sin framställan med pikar mot åklagaren. Bland annat refererade Olle Kullinger till SMS som tradingansvarige Fredrik Crafoord skickade till Mats Qviberg i december 2009. Enligt advokaten ska Fredrik Crafoord aktivt undanhållit information från Qviberg, om det åklagaren hävdar stämmer.

Åklagaren har också hävdat att Mats Qviberg var med på ett möte före julhelgen 2009, men Olle Kullinger visar på mejlväxling från chefen för riskavdelningen där det framgår att Mats Qviberg inte var med på mötet. Mats Qviberg ska i  stället ha varit på sin traditionella skidsemester i Åre.

"Det här visar återigen att åklagaren undanhållit information som talar till Mats Qvibergs fördel", sa försvarsadvokaten.

När han sammanfattade förmiddagens förhandling sa försvarsadvokaten:

"Tradingen har under tre år i sträck gett löpande negativt resultat på 157 miljoner kronor", säger Olle Kullinger.

Därmed ville han understryka att att Mats Qviberg hade rätt när han sa om tradingen att "Det brunnit i tre år”, ett citat som fått stor spridning.

Tyck till