ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Rocket Internet köper tillbaka och rusar på börsen

Rocket Internet-aktien stiger kraftigt i öppningshandeln i Frankfurt på måndagen. På morgonen aviserade bolaget återköp av en dryg fjärdedel av de konvertibler bolaget gav ut i somras, med då efterföljande kursras.

Den tyska startupinkubatorn - eller investmentbolaget, som storägaren Kinneviks vd Lorenzo Grabau numera anser att det är mer fråga om - ska enligt ett pressmeddelande återköpa konvertibler för upp till 150 miljoner euro, för att sedan äga dem själv eller annullera.

I pressmeddelandet påminner Rocket om att bolaget nu är statt vid kassa: några hämtmatsverksamheter såldes till en konkurrent i början av februari för 125 miljoner euro, och lanseringen av "Rocket Internet Capital Partners"-fonden gjordes strax dessförinnan.

"Givet den betydliga förbättringen i finansiell flexibilitet kommer vi att använda befintliga tillgångar för återköp, och därmed minska ränteutgifterna för utestående obligationer", säger Rocket-vd:n Oliver Samwer i pressmeddelandet.

Han nämner också att utspädningsrisken för bolagets befintliga aktieägare minskar.

Konvertiblerna gavs ut i juli 2015 för 550 miljoner euro och årsräntan 2,25-3 procent.

Aktien rasade med 12 procent när emissionen aviserades, enligt Financial Times på grund av obligationsinvesterare som kombinerade obligationsköp med att korta aktien.

Emissionen betecknades i Financial Times som "årets sämsta konvertibelaffär" av en senior bankman, bland annat då Rocket-aktiens freefloat på låga 17 procent ansågs vara för låg för att kunna stödja en så stor konvertibelemission med förmodade kortningar som följd.

Rocket Internet-aktien var upp drygt 10 procent efter en halvtimmes handel i Frankfurt. Kinneviks 13-procentiga andel i Rocket tas upp till 5,6 miljarder kronor per senaste årsskiftet enligt förra veckan bokslutsrapport; en nedgång med 47 procent under 2015.

Tyck till