ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: USA-räntor upp

USA-börserna steg och räntorna gick uppåt i den avslutande handeln på fredagen, inför måndagens ledighet i samband med Presidents Day. Den tioåriga statobligationen steg 6 punkter till 1,75 procent.

"Det är ett bra andrum, jag vet inte hur länge det håller, men det är uppenbart en bra chans. Det påminner oss om att marknaden har blivit mycket pessimistisk, men den amerikanska konsumenten visar åtminstone lite styrka", sade Aaron Kohli på BMO Capital Markets till Bloomberg News.

Asienbörserna har hängt på i veckans inledning, med Nikkei 225 upp över 7 procent tillfälligt, den största uppgången sedan 2008. Kinabörserna inleder 1-1,5 procent ned, vilket ses som en relativt begränsad rörelse givet förra veckans globala turbulens då Kina höll helgstängt. Åter ställs frågan om denna rekyl kan bli varaktig.

"Även om vi betraktar den våldsamma rörelsen av risk-av de senaste veckorna som till stora delar oberättigad av ekonomiska fundamenta, så har bara själva magnituden i avsäljningen höjt riskerna för att marknadens volatilitet kan slå igenom i den reala ekonomin. Centralbanker har mycket begränsade möjligheter att komma till räddning för risktillgångar", sade Ajay Rajadhyaksha på Barclays till Reuters.

Oljepriset, problem för de europeiska bankerna och Kinas inbromsning är faktorer som tyngt sentimentet. Av dessa utgör Kina den största medelfristiga risken, men den minst omedelbara frågan enligt Barclays.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på 63,3 miljarder dollar i januari, vilket var mer än väntade 60,6 miljarder dollar. Exporten minskade med 11,2 procent i årstakt, väntat var -1,8 procent. Importen sjönk 18,8 procent, väntat var -3,6 procent.

"Vid en första anblick är detta utfall negativt för Kinas ekonomi. Men kinesiska data är traditionellt mycket volatila runt januari på grund av den flytande timingen för nyåret och de kan också återspegla en korrektion efter en möjlig överrapportering och dolda kapitalutflöden som kan ha stärkt decemberdatan", sade Shane Oliver på AMP Capital Investors till Bloomberg News.

Kinas centralbank, PBOC, satte på måndagen yuanens fixing mot USA-dollarn till 6:5118, eller cirka 3 procent starkare än före helgledigheten.

Fastlandsyuanen, CNY, har stärkts 1,2 procent till 6:4930 mot USA-dollarn från före helgledigheten. Det är den största intradagsförstärkningen sedan 2005, då Kina övergav sin "hårda" peg mot USA-dollarn, konstaterar Financial Times.

Det är något mer än vad offshore-yuanen, CNH, har stärkts den senaste veckan. Samtidigt tappade dollarn, mätt som det handelsvägda dollarindexet, cirka 0,9 procent förra veckan.

Zhou Xiaochuan, chef för PBOC, sade i helgen att spekulanter inte bör tillåtas att dominera marknadssentimentet vad gäller Kina valutareserver, det är normalt för reserverna att stiga och falla.

Han sade att det inte finns någon grund för yuanen att fortsätta att försvagas, och Kina kommer att hålla yuanen i grunden stabil mot en valutakorg men samtidigt tillåta större volatilitet mot USA-dollarn.

På valutamarknaden i övrigt har dollarn fortsatt att stärkas, till 113:95 mot yenen och 1:1220 mot euron.

"Kinas data har varit dåliga under en tid så det är inga nya nyheter. Negativa utsikter för USA:s ekonomi eller spekulationer om att det inte kommer någon mer räntehöjning i år skulle vara mer aktuella faktorer. Kinas inverkan är inte så stor", sade Koji Fukaya på FPG Securities till Bloomberg News.

Japans BNP sjönk med 0,4 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, vilket motsvarar en nedgång på 1,4 procent i beräknad årstakt, enligt preliminär statistik.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en nedgång med 0,2 respektive 0,8 procent.

Exporten minskade med 0,9 procent jämfört med föregående kvartal, samtidigt som importen minskade med 1,4 procent.

Privatkonsumtionen sjönk 0,8 procent (väntat -0,6) medan kapitalinvesteringar utanför bostadssektorn steg 1,4 procent (väntat -0,2). BNP för tredje kvartalet steg med oreviderade 0,3 procent jämfört med föregående kvartal.

"Den privata konsumtionen är särskilt svag. Ekonomin har stannat upp. Det är en tidsfråga innan BOJ och regeringen kommer att vidta fler stimulansåtgärder", sade Junko Nishioka på Sumitomo Mitsui Bankning till Reuters. Hon tror att BOJ lättar igen i mars.

Nordea skriver också att det främst var den privata konsumtionen som låg bakom BNP-nedgången. Någon mer övertygande uppgång väntas inte förrän viktigare reformer på arbetsmarknaden genomförs.

"BNP-deflatorn visar på stabila prisökningar men givet riskerna från oljepriset och yenförstärkningen så kommer Bank of Japan troligen att förbli duvaktigt", skriver Nordea.

På måndagen ska ECB-chefen Mario Draghi tala inför EU-parlamentets ekonomiska kommitté, klockan 15.

Benoit Coeure, ledamot i ECB:s direktion, sade i helgen att oron på de europeiska finansmarknaderna kan försena en uppgång i inflationen. Inflationsutsikterna tyngs redan av kraftigt lägre oljepriser och en inbromsad global tillväxt, och volatiliteten på marknaderna ökar problemen.

"Om detta (volatiliteten) fortsätter alltför länge, så kan det också öka riskerna för att uppgången i inflationen fördröjs", sade han.

Senare i veckan väntas bland annat KPI i Storbritannien, USA och Kina, protokoll från ECB:s och Federal Reserves möten i januari och för svensk del KPI och arbetslöshet i januari.

måndag 6.45 (fredag kl 16.15)
USD/SEK 8:4209 (8:4141) EUR/USD 1:1216 (1:1262)
EUR/SEK 9:4446 (9:4757) USD/JPY 113:95 (112:81)
Jp obl 2 -0,14 (-0,16) Jp obl 10 0,09 (0,09)
Ty obl 2 -0,51 (-0,53) Ty obl 10 0,26 (0,23)
US obl 2 0,71 (0,65) US obl 10 1,75 (1,69)
Tyck till