ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Dollarn visar musklerna

Europeiska statspappersräntor stiger i måndagens förmiddagshandel, i spåren på markerade uppgångar i USA-räntor på fredagskvällen. Dollarn handlas samtidigt starkare mot andra större valutor.

Återkomsten för ett mer positivt riskklimat i fredags håller i sig hittills på måndagen, och i Asien noterade framför allt Tokyo en kraftfull återhämtning efter förra veckans mycket svaga utveckling.

Måndagens internationella agenda innehåller inte mycket tung konjunkturstatistik, däremot riktas stort intresse mot ECB-chefen Mario Draghi som ska tala inför EU-parlamentets ekonomiska utskott klockan 15.00.

Bloomberg News noterar i en artikel att ECB-chefen tidigare bara behövde antyda att stimulanser kan vara på väg för att styra marknaden i den riktning han önskar, och på måndagen får nu investerare se om det fortsatt är gäller.

Men i ett läge med mer fokus på de negativa sidorna med minusräntor och tillgångsköp kan det vara svårare för Mario Draghi att få till den euforiska respons han kanske önskar.

"Det är en väldigt tudelad situation för centralbanker just nu. Marknaden verkar kräva mycket av dem, men samtidigt tror de inte att åtgärderna kommer att bli beslutsamma", sade Gilles Moec, chefekonom för Europa vid Bank of America Merrill Lynch i London, till Bloomberg News.

I fredags rapporterade Reuters, med hänvisning till icke namngivna beslutsfattare inom ECB, att det finns ett starkt stöd i rådet för en sänkning av depositräntan, men aptiten på mer radikala åtgärder var åtminstone i nuläget liten.

Det kan dock vara värt att påminna om att läckor till nyhetsbyråer i december bidrog till att driva upp förväntningarna om nya stimulanser till nivåer som ECB-rådet sedan inte kunde leva upp till. Det kan därmed nu ligga i rådets intresse att försöka dämpa förväntningarna inför marsmötet.

Svenska statsobligationsräntor stiger med upp till 6 punkter i längre löptider på måndagsförmiddagen. Kronan handlas samtidigt marginellt starkare mot euron, och drygt 4 öre svagare mot dollarn.

Data från SCB på morgonen visade att industrilagren sjönk 1,6 procent under fjärde kvartalet, jämfört med tredje kvartalet. Parti- och detaljhandelns lager sjönk samtidigt 1,9 procent, och totalt sjönk lagren 1,7 procent. Samtidigt reviderades dock lagerstatistiken för tredje kvartalet upp för såväl industrin som handeln, med 2,5 respektive 5,3 miljarder kronor.

Industrins kapacitetsutnyttjande sjönk samtidigt 0,4 procentenheter mellan tredje och fjärde kvartalet, till 87,9 procent. På helårsbasis blev nedgången 0,5 procentenheter.

Dagens statistik var en av de sista pusselbitarna inför BNP-data för fjärde kvartalet, som publiceras den 29 februari.

USA håller helgstängt på måndagen med anledning av Presidents Day. Senare i veckan riktas USA-intresset kanske främst mot protokollet från FOMC-mötet den 26-27 januari, som publiceras på onsdag.

På statistikfronten i USA vankas bland annat januaridata över industriproduktion, onsdag, och KPI, fredag.

Måndag kl 10.10 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 8:4570 (8:4141) Statsobl 2y -0,62 (-0,63)
EUR/SEK 9:4692 (9:4757) Statsobl 10y 0,52 (0,46)
EUR/USD 1:1197 (1:1262) Räntegap/ty 24 (23)
US obl 10y 1,75 (1,69) Tysk obl 10y 0,28 (0,23)
Tyck till