ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Qvibergs advokater till frontalattack mot åklagaren

  • Foto: TT

Mats Qvibergs advokater gick till frontalattack mot åklagaren.
"Klart partisk", säger försvaret om förundersökningen.

Mats Qvibergs advokater gjorde sitt bästa för att undergräva tillförlitligheten i Ekobrottsmyndighetens förundersökning och hur åklagarna agerat när rättegången i HQ-fallet fortsatte på måndagen.

Försvarsadvokaterna drev tesen att EBM samarbetat med ”nya” HQ som stämt Mats Qviberg på mångmiljardbelopp.

”Utredningen är kontaminerad”, beskrev advokat Olle Kullinger EBM:s arbete.

Mats Qvibergs försvarare lyfte bland annat fram mejlkonversation som visade hur EBM på beställning försett processbolaget HQ med information.

Därtill ska EBM:s åklagare också ha gett Fredrik Crafoord, tradingansvarig som ska höras senare i rättegången, frågor i förväg vid förhör och favoriserat andra tilltalade framför Mats Qviberg.

Men när försvaret började ifrågasätta hur oberoende de sakkunniga som EBM anlitat var fick åklagaren nog.

”Han påstår att vi har begått ett brott”, bröt åklagaren Ingela Ohlén in och hela ordväxlingen slutade i att ordförande påpekade för båda sidor vikten av saklighet.

”Det här börjar likna en kriminalhistoria”, mumlade en av de aktieägare i HQ som kommit till sal 34 i Stockholms tingsrätt.

Chefsåklagaren lyfte fram att EBM:s agerande har prövats i flera olika instanser som inte hittat någon allvarlig.

Försvarsadvokaten blandade sin framställan med pikar mot åklagaren och påpekade så ofta som möjligt att åklagaren undanhållit information som talar till Mats Qvibergs fördel.

Åklagaren har till exempel hävdat att Mats Qviberg var med på ett möte i HQ före julhelgen 2009, men Olle Kullinger visar på mejlväxling från chefen för riskavdelningen där det framgår att Mats Qviberg inte var med på mötet. Mats Qviberg ska i stället ha varit på sin traditionella skidsemester i Åre.

”Ett retoriskt grepp”, säger Martin Tidén som lovar bemöta anklagelserna om mörkning i sin slutplädering.

Advokaterna avslutade måndagens förhandling med att spela upp bandinspelningar från möten ellan åklagaren och Christer Sandberg, ordförande i processbolaget. Här hördes hur åklagaren lagt upp strategin att försöka förenkla HQ-målet så långt som möjligt. Försvaret å sin sida menar att det handlar om hur redovisningsreglerna i regelverket IFRS ska tolkas.

”En rättegång som blir en battle of experts brukar sluta på ett enda sätt…knallförlust för åklagaren”, säger chefsåklagaren Martin Tidén på bandet.

När bandinspelningarna spelades upp i rättsalen kunde man se hur åklagaren rodnade.

”Hade jag vetat att de skulle spelas inför hela Sverige upp hade jag uttryckt mig annorlunda”, säger han.

Tyck till