1515

Norden: Stimulanshopp gav lyft

Börserna i Norden fortsatte norrut i måndagens handel efter förra veckans starka avslut. Ett oljepris på plus och förhoppningar om ytterligare stimulanser bidrog till börslyftet.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning 4 procent högre till nivån 868.

"Trots svag kinesisk exportdata i morse reagerade inte landets börser så svagt som vi trodde, stimulanshoppet lever där", sade John Plassard, senior aktiemäklare vid Mirabaud Securities i Geneve, till Bloomberg News.

Börsen i Köpenhamn stod ut med plus 5 procent. Veckoslutets vinnare Maersk och Danske Bank fortsatte att dra indexet högre. Stigande oljepris underlättade sannolikt för den förstnämnda som steg 7,5 procent medan ett globalt bankrally tog den sistnämnda 6,3 procent högre.

Vidare har Goldman Sachs lagt till Novo Nordisk på sin "Conviction buy-list", vilket tog insulintungviktaren 5,6 procent högre.

Efter att ha rusat nära 10 procent i fredags startade Nordsjöoljan veckan 1 procent högre, vilket hjälpte OBX-index i Oslo till plus 3,5 procent. Banken DNB och oljebolaget Statoil bidrog mest till indexuppgången efter plus 6 procent respektive plus 3,2 procent.

Framåt gick även Telenor som ökade 2 procent. Styrelseledamoten Gun Waerstedt har köpt aktier i teleoperatören vilket kan ha bidragit till lyftet.

Optimismen syntes även i Helsingfors vars OMXH25 klättrade 3,1 procent. Outokumpu var vinnaren med plus 10 procent, vilket följde på fredagens 20 procentiga rusning. Europeiska stålbolag som hade generellt en god utveckling.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?