ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden: Stimulanshopp gav lyft

Börserna i Norden fortsatte norrut i måndagens handel efter förra veckans starka avslut. Ett oljepris på plus och förhoppningar om ytterligare stimulanser bidrog till börslyftet.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning 4 procent högre till nivån 868.

"Trots svag kinesisk exportdata i morse reagerade inte landets börser så svagt som vi trodde, stimulanshoppet lever där", sade John Plassard, senior aktiemäklare vid Mirabaud Securities i Geneve, till Bloomberg News.

Börsen i Köpenhamn stod ut med plus 5 procent. Veckoslutets vinnare Maersk och Danske Bank fortsatte att dra indexet högre. Stigande oljepris underlättade sannolikt för den förstnämnda som steg 7,5 procent medan ett globalt bankrally tog den sistnämnda 6,3 procent högre.

Vidare har Goldman Sachs lagt till Novo Nordisk på sin "Conviction buy-list", vilket tog insulintungviktaren 5,6 procent högre.

Efter att ha rusat nära 10 procent i fredags startade Nordsjöoljan veckan 1 procent högre, vilket hjälpte OBX-index i Oslo till plus 3,5 procent. Banken DNB och oljebolaget Statoil bidrog mest till indexuppgången efter plus 6 procent respektive plus 3,2 procent.

Framåt gick även Telenor som ökade 2 procent. Styrelseledamoten Gun Waerstedt har köpt aktier i teleoperatören vilket kan ha bidragit till lyftet.

Optimismen syntes även i Helsingfors vars OMXH25 klättrade 3,1 procent. Outokumpu var vinnaren med plus 10 procent, vilket följde på fredagens 20 procentiga rusning. Europeiska stålbolag som hade generellt en god utveckling.

Tyck till