ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nöjen som kostar mer än oljan

  • Foto: Colourbox

Oljeprisraset har gått så långt att "det svarta guldet" i dag är billigare än många vardagsnöjen. Nu får man inte ens en biokväll för två för priset av ett fat olja.

Priset på Brentolja ligger på drygt 33 dollar per fat under måndagsmorgonen, motsvarande cirka 280 kronor, och den amerikanska WTI-oljan handlas i sin tur för drygt 29 dollar fatet, alltså 247 kronor.

Att det är långt upp till de tidigare nivåerna på över 100 dollar fatet blir ytterst tydligt när man jämför dagens priser med kostnaderna för diverse vardagsnöjen.

För 280 kronor får man exempelvis inte en sittplats på långsidan till Djurgårdens nästa match i SHL eller en biokväll för två med dryck och popcorn, enligt snittpriserna på biobiljetter under 2014.

En middag för två vuxna och ett barn på McDonald’s är även det dyrare än oljan, och faktum är att det vore bra mycket dyrare att köpa ett fat flaskvatten, alltså nästan 159 liter, än ett fat olja.

Priskollapsen blir dock allra tydligast när man jämför med priset på ett stålfat av typen som oljeindustrin tidigare använde för frakten. Ett tomt fat går loss på omkring 370 kronor och kostar alltså mer än motsvarande mängd olja, enligt CNN.

Tyck till