ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Miljardärens usla konstaffärer

  • En av målningarna, Tete de Femme av Picasso, såldes nyligen på Sothebys. Foto: AP

Finansmannen Low Taek Jho har investerat hundratals miljoner i målningar av Monet och Picasso. Nu säljer finansmannen dyrgriparna med jätteförlust.

Den malaysiske finansmannen Low Taek Jho har tidigare dragit blickarna till sig för sitt lyxiga leverne och sina fastighetsaffärer. Täta kontakter med premiärministerns familj och inblandning i en gigantisk korruptionshärva har bidragit till att skapa ytterligare uppståndelsen kring den 34-årige malaysiern.

Under 2013 och 2014 överraskade han konstvärlden när han gav sig ut på shoppingrunda på jakt efter dyrgripar. Nu har Low Taek Jho dock börjat sälja delar av sina förvärv, rapporterar Bloomberg. Finansmannen uppges ha sålt verk av giganter som Claude Monet, Pablo Picasso och Jean-Michel Basquitat.

Tavlorna som Low Taek Jho sålt utgjorde toppnummer på auktionsfirman Sotherbys stora moderna auktion i London där impressionistisk, modern och samtida konst gick under klubban.

Alla tre tavlorna hade pantsatts som säkerhet för ett lån på 100 miljoner dollar, säger två anonyma källor till Bloomberg.

För tavlorna fick Low Taek Jho omkring 54 miljoner dollar, motsvarande drygt 450 miljoner kronor, vilket ska vara betydligt mindre än vad han själv betalade för dem. Minst två av tavlorna uppges ha sålts med förlust, uppger Bloomberg.

Konstpriserna har klättrat sedan 2010, när investerare från utvecklingsländer letat efter nya investeringar. På sistone det spekulerats i huruvida värdena kommer att bestå under årets globala marknadsflykt.

Tyck till