ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Mikael Vilenius: För tidigt att andas ut

Stockholmsbörsen har stigit mest på två dagar sedan hösten 2011, upp med drygt 6 procent.

De senaste 20 åren har det oftast bara rört sig om ett kortvarigt lättnadsrally.

När USA på måndagen firade sina 44 presidenter och New York-börsen höll helgstängt fortsatte världens aktiemarknader att andas ut efter kyssen från den senaste veckans nya oroshärd, kvaliteten på bankernas kreditportföljer. 

Stockholmsbörsens OMXSPI-index startade veckan ännu starkare än den avslutade den förra och steg med 3,4 procent. I fredags klättrade kurserna med 2,7 procent. 

Bäst har det gått för aktierna som har fallit mest sedan börsen toppade den 27 april i fjol på oro för kinesisk tillväxt, råvaruprisfall och tillväxtländers svaga finanser. 

Är de två senaste dagarnas börseufori vändpunkten efter att kurserna successivt jobbat sig nedåt med totalt 19 procent sedan börstoppen? Eller är det bara ett kortvarigt lättnadsrally innan det bär utför igen?

Historiskt har det varit sällsynt att börsen klättrar med 5,5 procent eller mer på bara två dagar. Senaste det skedde var hösten 2011 och de senaste 20 åren har det bara skett vid 44 tillfällen, koncentrerade till åtta perioder. 

För att placerarna ska omvärdera börsläget så radikalt, motsvarande ett halvt års rimlig avkastning, har de snabba uppgångarna nästan alltid föregåtts av börspanik. Enda undantaget är rallyt under it-hysterins galnaste tid våren 2000. Vid de övriga sju perioderna skedde de kraftiga tvådagarsuppgångarna däremot i anslutning till att börsen bottnade.

I grafiken ovan har vi ritat in periodernas första och sista tvådagarsrallyn i förhållande till börsbotten. Senast inträffade det första rallyt den 12 augusti 2011, 53 dagar innan börsen nådde fast mark den 4 oktober. Det sista ägde sedan rum den 6 oktober samma år, alltså två dagar efter börsbotten. 

Av staplarna ser vi också att premiären för tvådagarsrallyna under respektive period vid fem av de sju tillfällena ägde rum innan börsen bottnat. 

Historien säger därmed att vi alltså inte har sett det värsta ännu. Men snart kan vi ha det. Då börsnedgången har avbrutits av tillfälliga lättnadsrallyn har det sedan bara dröjt 8-88 dagar innan börsen verkligen bottnat och vänt upp starkt igen. 

Matematiskt skulle det betyda att nålen senast i maj slår över från minus till plus. Men trots att tiden är kort har mycket hänt med kurserna. Från det första tvådagarsrallyt våren 2001, hösten 2001, 2002, 2008 och 2011 till att börsen bottnade backade index med 22, 9, 21, 37 respektive 10 procent. 

Ännu är det för tidigt att andas ut.

Tyck till