ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mer stimulanser väntas i Japan

Tokyobörsen rusade 7 procent på måndagen efter dystra BNP-siffror för Japan.
Bedömare spår ökade stödåtgärder för att få fart på den tröga ekonomin.

“Jag tror att ekonomin sakta är på väg att förbättras“, säger Reiko Yamada, en kvinna i 60-årsåldern som tillsammans med sin man driver en bar i centrala Tokyo. 

“Men vi har fortfarande inte tagit oss förbi krisen."

Med krisen menar hon varken turbulensen efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima eller den globala finanskrisen. Hon refererar till den ekonomiska kollaps som drabbade Japan under tidigt 1990-tal, vilket ledde till landets förlorade decennium med nolltillväxt och sjunkande löner.

Tre år efter att premiärminister Shinzo Abe tog makten och införde omfattande reformer och penningpolitiska åtgärder – för att bekämpa deflation och höja löner, konsumtion och investeringar – är den ekonomiska utvecklingen fortsatt osäker.

”De flesta japaner känner inte att deras liv har blivit bättre sedan Abe införde reformerna. Problemet är att inget annat parti presenterat någon bättre plan”, säger Harumi Taguchi, chefsekonom på IHS Economics i Tokyo.

På måndagen visade statistik att världens tredje största ekonomi krympte med 1,4 procent under sista kvartal 2015, jämfört med samma period året innan. Det var betydligt större nedgång än väntat. Hushållskonsumtion, som står för 60 procent av landets ekonomi, backade med 0,8 procent. Flera analytiker spår att landet kommer att glida tillbaka in i recession i år.

Trots de dystra siffrorna rusade börsen i Tokyo och Nikkei 225-index var upp 7  procent, lyft av förväntningar om mer stödåtgärder. Det var den kraftigaste kursrusningen på sju år, och följde på förra veckans ras på 13 procent.

”Det finns inget bättre än dålig data för att få aktieoptimister upphetsade”, konstaterar Chris Weston, chefsstrateg på IG i Melbourne.

Även i Hongkong, Seoul och Bombay steg börserna.

Kärnan i regeringens plan, kallad Abenomics, har varit att försvaga valutan. Fram till slutet av förra året hade yenen tappat 40 procent mot dollarn sedan Shinzo Abe tog makten, vilket har gynnat exportbolagen. Men planen har satts i gungning i år. I stormen på finansmarknaderna har Japan ansetts som en trygg hamn, och trots att landets centralbank häromveckan chockade omvärlden med att införa minusränta fortsätter kapital att flöda in i landet. Hittills i år har yenen stärkts med över 5 procent mot dollarn, inräknat måndagens fall.

Haruhiko Kuroda, chef för Bank of Japan, meddelade förra veckan att han inte ser några begränsningar för ytterligare policyåtgärder om valutan fortsätter att stärkas och inflationen falla. Bidragande till måndagens börsuppgång var också av uttalanden av Kinas centralbankschef om att ytterligare devalveringar troligen inte kommer att genomföras.

”Vi tror att Japan återvänder till positiv tillväxt under årets första kvartal och att privatkonsumtionen återhämtar sig. Tillväxten kommer dock vara försiktig”, säger Harumi Taguchi. 

”Svag extern efterfrågan och trög löneutveckling är dock fortsatta hot.”

Den svagare ekonomiska utvecklingen i Kina har också satt sina spår i Japan. Både Panasonic och Hitachi sänkte nyligen sina utsikter för året på grund av avtagande efterfrågan i grannlandet. Börsbolagens vinsttillväxt bromsade in mot slutet av förra året. Vinsterna steg 7,7 procent under april till december, efter att ha stigit 17 procent april till september, enligt en sammanställning av SMBC Nikko.

Turismen frodas dock då det har blivit billigare att resa i landet. För första gången på 53 år spenderade turister i Japan mer pengar än vad japaner spenderade utomlands, enligt siffror från finansdepartementet. Landets butiker ökade vinsten med 43 procent, lyft av turisternas konsumtion, under april till december medan flygbolagen ökade 26 procent, enligt SMBC Nikko.

”Det väller in kinesiska turister hit. Många kineser investerar också i lägenheter här eftersom det är så billigt nu”, säger en fastighetsmäklare i Tokyo.

Trinh Nguyen, ekonom på Natixis i Hongkong, säger att mer kontroversiella reformer måste genomföras, som att införa bättre barnomsorg så att fler kvinnor kan börja arbeta.

”Det grundläggande problemet Japan står inför är att det inte genomför reformer tillräckligt snabbt med tanke på den åldrande befolkningen, tuffare konkurrens och ändrade konsumentbeteenden. Dessa frågor kräver ekonomiska och sociala reformer, vilka är mycket svåra att genomföra i Japan”, säger han.

 

Text 2, Kommentar av Viktor Munkhammar

 

Den japanska ekonomin krympte åter under det fjärde kvartalet 2015. I kvartalstakt var nedgången 0,4 procent och uppräknat till årstakt 1,4 procent. Statistiken visar även på fortsatt svagt pristryck. Den senaste tiden har också yenen stärkts kraftigt. I handelsviktade termer är den japanska valutan på den starkaste nivån sedan 2013.

Allt detta gör att centralbanken Bank of Japan troligen kommer att agera igen inom en ganska snar framtid. I slutet av januari sänktes räntan på insättningar i centralbanken till minus 0,1 procent. En ny räntesänkning och kanske även utökade köp av räntepapper ligger definitivt i korten. Att döma av börsreaktionen på det svaga BNP-utfallet gör placerarna samma bedömning. Nikkei-index steg med över 7 procent.

Kanske väntar också finanspolitiska åtgärder. Men med en statsskuld på nära 250 procent av BNP är Japan i en rejäl statsfinansiell knipa. För att stärka statsfinanserna ska momsen enligt vad som är planerat i stället höjas i april nästa år, en höjning som redan har skjutits på framtiden en gång. 

Det finns alltså inte så mycket utrymme för premiärminister Shinzo Abe att agera med finanspolitiken. Med centralbanken som storköpare av statspapper är dock den japanska regeringen mindre pressad av de svaga finanserna än vad skuldkvoten i sig antyder. Underskotten finansieras via sedelpressen.

Också utan nya stimulanser finns gott hopp om att ekonomin ska återgå till tillväxt. En fjärdedel av Japans import utgörs av energi och landet är därmed en stor vinnare på oljeprisets fall. Man ska också komma ihåg att justerat för att befolkningen krymper har den ekonomiska utvecklingen inte varit så svag de senaste decennierna.

Men för att uthålligt få fart på ekonomin krävs mer än penning- och finanspolitiska åtgärder, de två första delarna i Shinzo Abes ekonomiska politik. Den tredje innehåller mer grundläggande reformer för att få ekonomin att fungera bättre och har visat sig vara svårare att få på plats. Det handlar om sådant som åtgärder för att få ut mer kvinnor på arbetsmarknaden, avregleringar för att öppna skyddade branscher för konkurrens och att riva handelshinder. 

Shinzo Abe är inte den första japanska premiärministern som tampas med frågorna och lär inte bli den sista.

Tyck till