ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

M och C rasar mot dubbla budskap om ränteavdragen

  • Emil Källström och Niklas Wykman. Foto: TT

Moderaterna och Centerpartiet riktar hård kritik mot regeringens motstridiga besked om ränteavdragen. "Det är en anmärkningsvärd situation när ansvariga ministrar uttalar sig och deras ord inte gäller", säger Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) vill växla en nedtrappning av ränteavdragen mot en sänkning av reavinstbeskattningen. Det meddelade han i Ekots lördagsintervju i helgen.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Finansminister Magdalena Andersson slår dock fast att bostadsministern i intervjun redogjorde för sin personliga uppfattning – och inte regeringens.

”Jag har skattefrågorna”, sa hon till Di på måndagen och tillade att regeringen inte har lagt fram några förslag om att ändra ränteavdragen eller reavinstskatten.

Niklas Wykman är mycket kritisk till de dubbla budskapen från ministrarna och påpekar att de pågående förhandlingarna om bostadspolitiken handlar om frågor som rör bostadsbrist, finansiell stabilitet och hushållens ekonomi.

”Att vi då har ministrar som ger motstridiga besked och en regering som inte har kunnat lägga några konkreta förslag på bordet är allvarligt för Sverige”, säger han.

Moderaterna är skeptiska till en utfasning av ränteavdragen, men Niklas Wykman säger att M är redo att analysera och diskutera de förslag som läggs på bordet.

”Vi får utgå från att man i så fall redovisar till exempel fördelningspolitiska effekter av detta. Det innebär rimligtvis att ett mindre antal hushåll med stora kapitalvinster skulle få omfattande skattelättnader”, säger han.

Centerpartiet har tidigare lagt fram förslag som ligger i linje med det Mehmet Kaplan presenterade i lördags. Men efter Magdalena Anderssons besked kommer nu hård kritik.

”Det är häpnadsväckande och illavarslande att de två ministrar som deltar i bostadssamtalen från regeringens sida helt och hållet talar emot varandra”, säger Emil Källström (C), partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

”När vi nu sitter i skarpa förhandlingar då måste man veta vad motparten vill, men nu är det total förvirring som gäller”, fortsätter han.

Regeringens mål är att få till en bred överenskommelse, i syfte att kraftigt öka bostadsbyggandet. Men en uppgörelse ligger långt borta.

”Det bygger framför allt på att regeringen är beredd att släppa några heliga kor, inte minst när det gäller hyresregleringen”, säger Emil Källström.

Tyck till