ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Löfven tar strid mot sänkta ingångslöner

Statsminister Stefan Löfven går nu till storoffensiv mot förslagen om sänkta ingångslöner. S-ledningen ser en möjlighet att återta initiativet i svensk politik genom en klassisk höger-vänsterkonflikt med allianspartierna och Svenskt Näringsliv.

De senaste veckorna har förslagen om sänkta ingångslöner duggat tätt. I spåren av det historiskt stora flyktingmottagandet har samtliga allianspartier lagt fram förslag för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden genom att göra det billigare att anställa nyanlända och unga. Det handlar om att via lagstiftningsvägen införa en helt ny anställningsform och i exempelvis Moderaternas fall handlar det om en lön på 60 procent för de berörda grupperna.

Även Svenskt Näringsliv driver nu en kampanj för att sänka ingångslönerna, vilket fått LO att gå på motoffensiv. Nu kommer även Socialdemokraterna att med kraft ge sig in i debatten.

”Det de gör är att gå in och förstöra den svenska modellen om de ska gå in och sätta lönerna och jag vill gärna bevara Sverige från ett sådant system”, säger statsminister Stefan Löfven.

Högt uppsatta källor till Di i regeringskansliet berättar att man i kretsen kring Stefan Löfven bestämt sig för att gå till stor motoffensiv mot alliansen i lönefrågan.

”Högern har blivit mer höger. Det har vi väntat på. Det har ju varit ett problem för oss tidigare att de lagt sig i mitten. Det här är en perfekt fråga för oss”, säger en tung regeringskälla.

Som en följd av S-ledningens strategi lär konfliktnivån i svensk politik öka ytterligare framöver. Men valet att ta strid med alliansen, som här står relativt enad även om partierna har valt olika typer av lösningar, kan samtidigt äventyra Stefan Löfvens målsättning att spräcka blockpolitiken. Liberalerna, som länge setts som favoritpartner bland många i S-leden, vill – om parterna inte kommer överens – införa en anställningsform för nyanlända och unga upp till 23 år som ger en lön efter skatt på 11 500.

Men Socialdemokraterna är nu i så stort behov av ett lyft i opinionen att de är beredda att ta priset av en mer cementerad blockpolitik.

”Jag tänker vara väldigt tydlig i vad den här kampen handlar om. Vi har några som tror att om man sänker lönerna och gör det värre för människor så är det en framgång för ett land som Sverige. Enligt mig är det precis fel väg att gå”, säger Stefan Löfven

”Vi måste se till att göra allt för att få människor i arbete och där är jag beredd att vända på många stenar, men inte till priset av att människor ska sänka sina löner. Det är inte vägen för Sverige”, fortsätter han.

Enligt Stefan Löfven är det många länder som nu brottas med problem kopplade till allt för låga löner. Och Storbritannien är ett sådant exempel, enligt statsministern.

”Ett av deras problem är att människor i England tjänar så dåligt på sitt arbete att de måste ha bidrag. Min filosofi är enkel: alla människor som kan ska vara i arbete, men när man är i arbete ska man faktiskt kunna leva på sin lön”, säger Stefan Löfven.

Kommer ni ta strid om detta?

”Absolut.”

Tyck till