ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Indienresa öppnar för rekordaffär

Regeringen har nu inlett en omfattande process för att få till stånd en försäljning av Gripen till Indien.
På måndagen hölls hemliga överläggningar mellan den svenska och indiska regeringen, där även Saabs vd Håkan Buskhe deltog.

Di avslöjade i lördags att försvarskoncernen Saab har varit starkt pådrivande bakom regeringens stora Indiensatsning och bland annat haft den tidigare statsministern Göran Persson till hjälp.

Indien är världens största importör av försvarsmateriel och står inför en omfattande modernisering av landets luftförsvar, med planerade inköp av 100–400 stridsflygplan. Skulle Saab vinna en sådan upphandling skulle det inte bara vara bolagets i särklass största affär hittills utan också sannolikt den största exportaffären i svensk historia.

Indien bestämde 2011 att man skulle köpa in plan av franska Dassault Aviation, men förhandlingarna mellan länderna har sedan dess kantats av problem. Nu är det inte ens säkert att de första 36 planen kommer att levereras.

Under helgens överläggningar mellan statsminister Stefan Löfven och Indiens premiärminister Narendra Modi har en möjlig Gripen-affär diskuterats.

Enligt vad Di erfar fick regeringen så pass positiva signaler att man bestämt sig för att inleda en omfattande process för att få till stånd en försäljning. Di kan nu avslöja att ett möte hölls i Mumbai redan på måndagen mellan representanter från den svenska och den indiska regeringen.

Från svensk sida var det bland andra Jan Salestrand, statssekreterare på försvarsdepartementet, och Sveriges Indienambassadör Harald Sandberg som deltog. Från Indien var det försvarsminister G Mohan Kumar samt Indiens Sverigeambassadör Banashri Bose Harrison.

Med på mötet var också Saabs vd Håkan Buskhe. Mötet skedde under stort hemlighetsmakeri och Saab ville först inte medge att man deltog.

På mötet presenterade regeringen och Saab ett förslag till upplägg på affären, som i stor uträckning påminner om försäljningen av Gripen till Brasilien. Det handlar om en så kallad ”government to government-affär”, som kan innebär ett stort åtagande och omfattande investeringar i Indien från svensk sida, vid sidan av försäljningen av planen.

Jan Salestrand beskriver mötet som mycket lyckat.

”Jag tycker det har varit ett mycket positivt möte och vi har nu en väg framåt med ett antal olika aktiviteter. Det finns en väldigt öppen vilja att gå vidare”, säger han till Di, utan att vilja kommentera mötet ytterligare.

Kontakterna mellan länderna kommer nu att intensifieras och regeringen och Saab har bjudit in indiska piloter till att provflyga Jas 39 Gripen i Sverige. I Saabs erbjudande ingår bland annat byggandet av en helt ny fabrik i Indien för produktion och utveckling.

”Vi går nu vidare med att konkretisera vårt erbjudande”, säger Håkan Buskhe.

”Vad det leder till får man se. Men att det finns ett intresse är helt klart.”

Vads kulle en affär innebära för Saab?
”Indien är ett gigantiskt land med en sjundedel av världen befolkning och en växande marknad. Det skulle antagligen vara en av de största upphandlingarna av stridsflygplan i världen”, säger han.

Stefan Löfvens närvaro har varit väldigt betydelsefull, enligt Håkan Buskhe.

”Det har varit ett väldigt framgångsrikt besök. Man ska inte underskatta att den svenska statsministern varit på varenda förstasida i Indien, vilket skapar ett enormt genomslag för vår del”, säger han.

Stefan Löfven säger att han och regeringen nu kommer göra vad den kan för att få till en affär.

”Gripen är ett fantastiskt starkt projekt, det är ett mycket, mycket starkt alternativ. Och från regeringen är vi beredda att stödja den här processen.”

Vad skulle en affär med Indien betyda?
”Det skulle vara otroligt betydelsefullt för Saab och för Sverige. Och det skulle innebära jobb i Linköping och övriga Sverige”, säger han.

Tyck till