ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Goldman Sachs i malaysisk finanshärva

Goldman Sachs nära relation med den malaysiska regeringen hemsöker företaget och en av dess regionala ordföranden.

Det skriver tidningen New York Post.

Tim Leissner startade som ordförande vid Goldman Sachs enhet i Singapore den statliga fonden 1 Malaysia Development Berhad, med fokus på obligationshandel.

Goldman Sachs fick höga arvoden kopplade till handeln och den aktuella fonden. I samband med detta hittades 681 miljoner dollar på Malaysias premiärminister Najib Razaks privata bankkonto.

FBI undersöker nu fondens samtliga transaktioner där det finns misstanker om penningtvätt - transaktioner som sträcker sig över fem kontinenter. Enligt en juridisk expert kan detta tvinga Goldman Sachs att genomgå en utredning i kongressen.

Ytterligare fakta i ärendet är att Tim Leissners fru, Kimora Lee, driver en modebutik på Beverly Drive i Los Angeles och är god vän med Najib Razaks fru.

"Det är ett känt faktum att det pågår många affärer under bordet i länder som Malaysia", säger en regelexpert till New York Post.

Den officiella förklaringen är att pengarna är en gåva från Saudiarabien för att bekämpa terroristorganisationen IS. Alla är dock inte nöjda med den förklaringen.

"Folk känner att det luktar unket om det här. Det här har varit en katastrof för Goldman", säger Gary Swiman, chef för regelefterlevnad vid Eisner Ampler, till tidningen.

Tim Leissner har haft flera nära relationer med personer som befinner sig i toppskiktet i den malaysiska regeringen, och har förmodligen tjänat miljontals dollar på obligationshandeln, uppger en person för New York Post.

Goldman Sachs har avböjt att kommentera uppgifterna.

Tyck till