ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Carl Bennet går in tungt i Sandvik

Industrimannen Carl Bennet köper in sig i Sandvik. Di kan avslöja att han hittills byggt upp en aktiepost värd över 750 miljoner kronor i verkstadsjätten.
Bara under de senaste sex veckorna har Carl Bennet köpt 5 miljoner Sandvikaktier över börsen.

”Jag tycker det är en köpvärd aktie i ett bolag med bra ledning. Det är en finansiell placering i en bra aktie - som jag bedömer det”, säger Carl Bennet som alltså köpt när andra investerare vräkt ut Sandvikaktier.

Hans entré är dåliga nyheter för många spekulanter som positionerat sig för en fortsatt kursnedgång. Sandvik är den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen.

Carl Bennets maktbolag CBAB har en stor kassa efter Lifconoteringen och började plocka upp aktier i Sandvik förra året i all tysthet.

Köpen har hittills inte väckt någon uppmärksamhet.

En körning av aktieboken som Holdings gjorde nyligen visade att han ägde 5,1 miljoner aktier vid årsskiftet.

När Di får kontakt med Carl Bennet berättar han att han har ökat sitt innehav ytterligare i januari och februari när Sandviks kurs dök under 70 kronor.

”Jag har köpt 5 miljoner till så jag har 10 miljoner aktier. Kursen gick ned så jag placerade ytterligare nästan lika mycket”, säger han.

Sandvik är därmed Carl Bennets fjärde största innehav efter Getinge, Lifco och Elanders.

Aktieposten är värd 750 miljoner kronor och motsvarar ett ägande på 0,8 procent av verkstadsjätten, som trots lönsamhetsproblem ändå får betraktas som en av kronjuvelerna i svensk industri.

Carl Bennet understryker att aktierna i Sandvik är en ren investering och han är övertygad om att bolagets rörelse kommer tillbaka.

”Jag tycker för det första att Sandvik har intressanta och starka positioner inom många områden – även om gruvsidan nu är under press – bolaget har en bra ledning och sedan är det en köpvärd nivå på aktien. Det är tre saker som gör aktien köpvärd. Jag för väntar mig att det här ska bli en bra placering”, säger Carl Bennet och tillägger:

”Jag tycker att Johan Molin och Björn Rosengren är väldigt bra personer, och tror på dem.”

Johan Molin tog över som ordförande i Sandvik i slutet av april och handplockade den tidigare Atlas Copcodirektören Björn Rosengren som ny vd i augusti. Det var också under andra halvåret i fjol som Carl Bennets bolag köpte 4 miljoner aktier för att sedan suga upp ytterligare 5 miljoner aktier i år. Köpen har varit vältajmade och gjorts när Sandvikaktien fallit tillbaka till nivåer runt 70 kronor.

”70 kronor är ett lågt pris. Sköter de bolaget och når ett hyfsat resultat så ska aktien kunna stå någonstans mellan 100 och 120 utan att betraktas som speciellt högt värderad.”

”Det kan ta tid, men tittar du på den här nivån och att du får en utdelning på 2,50 per aktie – då har du möjlighet att vänta.”

Så är Sandvik en långsiktig investering för dig?
”Det är klart att jag räknar med att jag kan ligga kvar med den ett tag. Det är en placering av den likviditet vi har i CBAB.”

Ligger du plus eller minus så här långt?
”Jag ligger faktiskt plus.”

Vid noteringen av Lifco i slutet av 2014 sålde CBAB aktier för över 4 miljarder kronor, betalade av lånen på 1,5 miljarder och gick ut ur året med en kassa på 2,4 miljarder kronor i moderbolaget. Det är den här kassan som Carl Bennet nu sätter i arbete när börsen kommit ned rejält på oron kring Kinas ekonomi.

Valet av Sandvik är intressant. Det är omvittnat att det är ett av finansmannen Fredrik Lundbergs favoritföretag och Carl Bennet sitter i Lundbergs styrelse, där även Sandviks förre vd Lars Pettersson är ledamot. Han har alltså haft goda möjligheter att göra en mycket grundlig analys av Sandvik, och företagets alla styrkor och svagheter.

Sandvik har tappat stort mot konkurrenten Atlas Copco sedan krisen 2008–2009 och de fyra åren med Olof Faxander som vd är många sätt fyra förlorade år, där bolaget splittrades av huvudkontorsfrågan och en rad chefsbyten. Nu finns en ny ordförande och en topprankad vd med stor branscherfarenhet på plats. De har tagit i med åtgärder i sin första rapport för två veckor sedan.

Signalvärdet av att Carl Bennet nu har byggt upp en post i Sandvik värd 750 Mkr borde vara stort för andra investerare – botten för Sandvik är nådd eller sannolikt åtminstone nära. Själv är han övertygad om potentialen.

”Det ska kunna bli en uppgång på 50 procent tror jag, minst”, säger Carl Bennet.

Carl Bennets största innehav
Bolag Andel av rösterna, procent Värde, Mkr
Lifco 68,9 8.311
Getinge 48,9 7.903
Elanders 74,2 1.228
Sandvik 0,8 750
SKF 0,3 289
Källa: Holdings 
Sandviks största ägare
Ägare Andel av rösterna, procent
Industrivärden 11,9
Alecta 4,9
Handelsbanken Pensionsstiftelse 3,8
Swedbank Robur 3,5
AMF 3,5
Lundbergföretagen 2,4
Göranssonska Stiftelserna 1,8
Norges Bank 1,6
Källa: Holdings 
Tyck till