ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Calmfors: Sänk lönerna med 25 procent

  • Ordförande Lars Calmfors och vice ordförande Per Skedinger på pressträffen.

Sänk de lägsta lönerna med 25 procent. Men bara under begränsad tid och absolut inte med lagstiftning. Då kan fler lågutbildade och nyanlända få jobb, anser professor Lars Calmfors i spetsen för näringslivets expertråd AER.

Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, föreslår särskilda ”ingångsjobb” med löner på omkring 15.000 kronor i högst tre år. Den tidsbegränsade lönepressen ska öka chanserna för lågutbildade, unga och nyanlända att få ett första jobb.

Lönenivån innebär 25 procents lönesänkning jämfört med Handelsanställdas lägsta lön före skatt på omkring 19.700 kr. Enligt förslaget väntas statskassan samtidigt bidra med ett extra jobbskatteavdrag på de nya bottenlönerna, liksom slopade arbetsgivaravgifter för att locka arbetsgivare att anställa.

AER understryker att lönesänkningen bör avtalas mellan fack och arbetsgivare, som ett led i att få fram fler jobb för den växande andelen arbetslösa med låg utbildning och erfarenhet. Expertrådet är näringslivsfinansierat, men har visat prov på oberoende genom att varna för att låga lönelyft i avtalsrörelsen slår mot svensk ekonomi.

"Vi hoppas kunna påverka parterna med vårt förslag, inklusive LO”, säger Lars Calmfors, ordförande för AER om ingångsjobb till sänkt lön.

Han anser att den ökade invandringen, med ett kraftigt ökat utbud av lågkvalificerad arbetskraft, kommer att sätta ett tryck nedåt på lönerna ”hur man än gör”.

”Sunt förnuft säger att det rimligen blir så. Om man inte klarar att reglera det på ett vettigt sätt i kollektivavtal, så kommer det att ske utanför avtalen eller i värsta fall i svartjobb.”

Samtidigt ger Lars Calmfors bestämt tumme ned för låga minimilöner via lagstiftning. Det har bland andra Liberalerna och Centerpartiet föreslagit och även Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne argumenterat för.

”I dagsläget kan det verka lockande. Men vad hindrar partierna att inför ett val plötsligt börja slåss om höjda minimilöner? Det kostar inte statskassan något direkt.”

Minimilönerna höjs just nu i både Storbritannien och Tyskland av konservativt ledda regeringar trots expertvarningar om negativa jobbeffekter, påpekar Lars Calmfors. London gör det för att kunna höja skatten på låga inkomster och Berlin efter protester mot tidigare alltför kraftigt sänkta minimilöner.

LO varnar för att en lägre lönebotten skapar nedåtpress för allas löner?
”Det finns sådana risker, de går inte att undvika om man vill prioritera högre sysselsättning. Vi försöker begränsa dem, till exempel med att ingångjobbet ska vara tidsbegränsat. Och det främsta motmedlet är förstås utbildning.”

Sänkta löner ska inte ses i motsättning utan som ett komplement till utbildning och andra insatser som brådskar för att få fler i jobb, påpekar Lars Calmfors. Han medger också att rådet inte beräknat jobbeffekten enskilt för den föreslagna lönesänkningen.

”Sänkta löner för lågutbildade är ingen mirakelmedicin. Vi måste gå flera vägar samtidigt.”

Tyck till