ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Asienbörser: Nikkei rusar

  • Foto: TT

Börserna i Asien inleder handelsveckan med kraftigt stigande kurser.

Häftiga valutarörelser och spekulationer om att den senaste tidens börsfall varit överdrivna pekas ut som två förklaringar till att aktiehandlarna i Asien fått fnatt på veckans första handelsdag.

Tokyobörsens Nikkei 225-index har vid 06.40-tiden lyft makalösa 6,9 procent. Det bredare Topixindex stiger med mer än 8 procent, den största uppgången sedan 2008.

Även på andra håll är det uppåt. I Seoul stiger Kospi-index 1,52 procent och i Hongkong stiger Hang Seng-index med 3 procent. Samtidigt är börsen i Bombay, Indien, upp 2 procent.

De kinesiska börserna höll stängt hela förra veckan på grund av det kinesiska nyårsfirandet. Där finns uppenbarligen en del nedgångar att hinna i kapp, vid 6.40-tiden tiden var Shanghaibörsen ned 0,8 procent.

“Aktier har varit översålda igen och det är läge för en uppåtrekyl som nu verkar komma. Men oron för den globala tillväxten finns kvar och det är för tidigt att säga att aktiekurserna har bottnat, säger Shane Oliver, investeringchef på AMP Capital i Sydney.

Den kinesiska yuanen stiger kraftigt mot dollarn, det största lyftet på tio år efter att Kinas statistikmyndighet rapporterat om ett rekordstort handelsöversskott. Exportsiffrorna var visserligen svaga, men det vägdes upp att importen föll mer än väntat.

Samtidigt faller yenen och guldpriset, klassiska säkra kort i oroliga marknadstider.

Oljepriset stiger något och fortsätter därmed upp efter fredagens lyft på över 10 procent.

Tyck till