ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Allt om Swedbankhärvan

  • Michael Wolf Foto: Jesper Frisk
Skandalomsusade fastighetsaffärer, granskningar från Finansinspektionen, en storbanksvd som plötsligt får sparken och blir polisanmäld av sin egen styrelseordförande. Och nu en styrelseordförande som inte får förnyat förtroende av valberedningen.
Här kan du läsa allt om Di:s avslöjanden i Swedbankhärvan.

I slutet av september förra året avslöjar Di att Swedbanks finanschef Göran Bronner och storföretagschefen Magnus Gagner-Geeber byggt upp ett mindre fastighetsimperium vid sidan av sina toppjobb på storbanken. På ett år har de köpt fastigheter för mer än 75 miljoner kronor till sin gemensamma koncern.

Vd Michael Wolf försvarar först sina toppchefer och säger att affärerna hanterats internt. Bara en månad senare backar han i ett internt meddelade och säger att reglerna ska skärpas. Till Di bekräftar han att han varit fullt informerad om fastighetsaffärerna. Samtidigt meddelar Göran Bronner och Magnus Gagner-Geeber att de kommer att sälja av delar av fastighetsinnehaven.

Men i december slutar Magnus Gagner-Geeber plötsligt med omedelbar verkan. I en intervju med Di förnekar Michael Wolf att det skulle bero på fastighetsaffärerna men säger att storbolagschefen förbrukat förtroendet och att affärerna aldrig borde ha godkänts.

Vid årsskiftet inleder Finansinspektionen en särskild granskning av Swedbank med anledning av Di:s avslöjanden om toppchefernas fastighetsaffärer. Samtidigt kan Di berätta om en tidigare FI-undersökning kommit fram till att Swedbank brutit mot reglerna kring intressekonflikter i samband med Göran Bronners privata affärer.

Samtidigt som Michael Wolf presenterar fjolårets sista kvartalsrapport i början av februari gör uppgifter gällande att även Göran Bronner kan vara på väg bort från storbanken.

Istället kommer skrällen – Swedbanks styrelse ger Michael Wolf sparken med omedelbar verkan. Kopplingar dras genast till de kritiserade fastighetsaffärerna som Wolf godkänt.

Själv hävdar Anders Sundström att fastighetsaffärerna varit av mindre betydelse under en telefonkonferens tillsammans med Birgitte Bonnesen, Sverigechefen som blir tillförordnad vd. Istället ska Michael Wolf ha sparkats för att Swedbank behöver ”ett nytt ledarskap” för att förbättra kundnöjdheten.

På en direkt fråga om det finns fler skelett i garderoben svarar Anders Sundström nej. Det visar sig inte vara sant. Bara ett par dagar senare kan Di avslöja att Swedbank polisanmält Michael Wolf till Ekobrottsmyndigheten.

Enligt Anders Sundström ska en visselblåsare ha slagit larm om att Michael Wolf kan ha brutit mot marknadsmissbrukslagen. Michael Wolf ställer sig helt oförstående till anmälan och säger att det är han själv som larmat om problem med nya regler för hans kapitalförvaltning.

"Det är jag som är visselblåsaren", säger han i en intervju med Di.

Valberedningen föreslår först omval av hela styrelsen, inklusive Anders Sundström till ordförandeposten, när kallelsen till årsstämman skickas ut i februari. En knapp vecka innan stämman dras förslaget tillbaka efter ett ägarmöte. Valberedningen säger sig ha blivit överraskad över hur lite stöd det fanns för Anders Sundström bland ägarna.

Samma veckan kan Di avslöja att det amerikanska rådgivningsbolaget Institutional Investor Services, ISS, skickat ut ett råd till sina medlemmar om att inte bevilja Anders Sundström och Michael Wolf ansvarsfrihet vid årsstämman. De svenska storägarna sluter däremot upp bakom den avgående ordföranden.

Det skulle visa sig otillräckligt. Kanske var det de utländska ägarna, som kontrollerar drygt 40 procent av aktierna i Swedbank, som blev droppen. Varken Anders Sundström eller Michael Wolf beviljas ansvarsfrihet. Därmed kan de hållas personligt ansvariga och stämmas för att eventuellt ha orsakat Swedbank ekonomisk skada.

Övriga styrelsen får ansvarsfrihet och valberedningens förslag godkänns. Därmed blev Lars Idermark ny ordförande för Swedbank. Sedan kunde Di avslöja att han, liksom övriga styrelsen, varit informerade om toppchefernas fastighetsaffärer – någonting som storägarna inte blivit informerade om.

Tyck till