ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Alibabas köp lyfter Groupon

  • Foto: AP

Kinesiska e-handelsjätten Alibaba har köpt på sig 33 miljoner aktier i Groupon och blir därmed den fjärde största investeraren. Enligt ett dokument inskickat i fredags framgår det att Alibaba vid årsskiftet hade en post på 5,6 procent av rabattsajten, skriver Bloomberg.

Groupon har haft det tufft på börsen och aktien har tappat 86 procent av sitt värde sedan noteringen för mer än fyra år sedan. I fredags var det däremot muntra miner bland investerarna och aktien rusade 29 procent och stängde på 2,89 dollar i New York. Kursrusningen kom efter att bolaget sent på torsdagen presenterat siffror för det fjärde kvartalet. Den justerade vinsten blev 0,04 dollar per aktie, att jämföra med analytikerna som väntat sig ett nollresultat.

Alibaba har köpt på sig andelar i fler amerikanska bolag, däribland e-handelssajten Jet, augmented reality-leverantören Magic Leap och taxiapp-tjänsten Lyft. Enligt Gil Luria, analytiker vid Wedbush Securities, ska investeringarna ses som en del i det kinesiska bolagets strategi att lära sig mer om den amerikanska marknaden.

"De vill inte ha sina egna verksamheter, så de investerar i andra företag för att hjälpa dem att lära sig och bana väg för mer robust aktivitet längre fram", säger Luria i en kommentar.

Alibaba avböjde att kommentera köpet av aktier i Groupon. Samtidigt sa en talesperson för Groupon att man inte hade varit medvetna om Alibabas aktieköp innan bolaget registrerat det i ett dokument till finansinspektionen.

Tyck till