ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Wallenberg: "Fantastiska möjligheter"

Ett land med hög tillväxt liksom stor potential.
Men även bristande infrastruktur, omfattande korruption och monsunregn.
För svenska företag som vill lyckas i Indien finns många utmaningar.

När industrimässan Make in India nu inleds i Bombay är det ännu ett tecken enligt många. Bakom initiativet till den gigantiska industrimässan står premiärminister Narendra Modi. Målet är att skapa miljontals nya jobb till ett land som fortfarande präglas av stor fattigdom och enorma klyftor. Det är också där bland annat de svenska företagen kommer in i bilden.

Marcus Wallenberg, en av Sveriges tyngsta näringslivsprofiler, har sett utvecklingen på nära håll.

"Det är ett land med 1,25 miljarder människor och om de rätta förutsättningarna läggs till grund för en bra ekonomisk politik så finns det fantastiska möjligheter här. Det är något som de här svenska företagen försöker anamma och gå vidare med", säger han till TT.

I dag är 160 svenska företag etablerade och närmare 70 procent har tillkommit under 2000-talet, samtidigt finns det också en stor tvekan hos många företag att etablera sig i Indien där exempelvis ett monsunregn kan vara förödande för exportmöjligheterna.

"Det har funnits ett rykte att det går trögt och det är problem med infrastrukturen. Sedan anses det kämpigt att leva i Indien och en del tycker nog att det händer för lite även om det inte precis är någon lättvänd skuta", säger Jonas Hellman, medgrundare till analysföretaget United Minds och boende just i Bombay.

Per Engström, kontorschef för SEB och bosatt i New Delhi, ser ytterligare utmaningar:

"Det finns fortfarande en väldigt omfattande byråkrati som är oförutsägbar och det är en skattelagsstiftning som ibland är svårhanterlig, nästan omöjlig att överblicka. Min uppfattning är att korruptionen på högsta nivå har minskat men den är samtidigt så integrerad i det indiska samhället att den kommer ta tid att få bort samtidigt som regeringen har höga ambitioner om förbättring."

Business Swedens, tidigare Exportrådet, undersökning bland svenska företag som publicerades i helgen visar att 72 procent jämfört med 90 procent förra året anser att investeringsklimatet är gynnsamt i Indien.

Förespråkarna lyfter samtidigt upp en tillväxtprognos på 7,5 procent för 2016, en av de högsta i hela världen, och en premiärminister villig att genomföra stora reformer och med närapå rockstjärnestatus hos många i befolkningen. Per Engström ser trots svårigheter samtidigt en stor potential:

Indien kommer att växa som marknad liksom landets roll. Jag tror inget internationellt bolag har råd att välja bort en etablering i Indien.

Tyck till