ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tågstörningar riskerar pågå i veckor

Det är stora problem i tågtrafiken på flera håll i landet. En kråka stoppade i flera timmar ett tåg i Gnesta.
En brand i ett teknikhus orsakade så stora problem i Göteborg att en krisgrupp inrättats. Störningarna kan pågå i veckor.

Det är förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Katrineholm. Ett strömlöst passagerartåg fastnade mellan Gnesta och Flen sedan klockan nio i morse. Vid 13-tiden evakuerades passagerarna.

"Det har varit kallt ombord eftersom det inte funnits någon värme men enligt personalen har det varit en lugn stämning", säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det finns ingen prognos för när trafiken åter kan rulla normalt. Ett lok ska dra tillbaka tåget till Stockholm, men det är oklart om det har kommit fram till platsen.

Störningarna tros ha orsakats av en fågel som kortslöt kontaktledningen.

"Jag vet inte exakt hur det gick till, jag vet bara att de hittat en kråka på platsen som var bränd."

För handbollsentusiaster är tågstrulet extra försmädligt då Hammarbys spelare tillhörde passagerarna, enligt P4 Malmöhus. Lagets match mot Ystad i handbollens elitserie ställdes in.

Tåg på sträckorna Stockholm-Linköping/Malmö, Stockholm-Skövde/Göteborg och Stockholm-Hallsberg/Karlstad i båda riktningar påverkas av stoppet.

Natten mot i lördags slogs ett teknikhus i Olskroken ut i en brand, vilket förstörde tekniken till växlarna på spåren. Det har orsakat störningar i tågtrafiken till och från Göteborg som kan pågå i veckor.

Växlarna måste läggas om manuellt vilket tar mycket längre tid. Trafikverket har inrättat en krisledning för att hantera situationen.

"De ska se till att hålla ihop alla aktiviteter som krävs i samband den här händelsen som varit nu. Det är en väldigt komplex situation, att rent praktiskt återuppbygga den teknik som förstörts", säger Wolffram.

Sträckorna Göteborg-Uddevalla-Strömstad och Göteborg-Älvängen vidare mot Vänersborg, Karlstad och Oslo påverkas. Vissa tåg går under söndagen med förseningar, andra ersätts med bussar.

Ett nytt beslut tas vid måndag lunch, om hur man ska göra i fortsättningen.

Tyck till