ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Löfven: Det här ska ge fler jobb

  • KNYTER BAND. Statsminister Stefan Löfven, Indiens premiärminister Narendra Modi och Anna Liberg, handelskommissionär på Business Sweden i Indien, inviger den svenska paviljongen på mässan Make in India. Foto: Jesper Frisk

Stefan Löfven ska återvinna väljarnas förtroende genom att göra det han gick till val på. I en intervju med Di från Indien berättar han om behovet av nya jobbreformer och ökad export.
Och nu får han beröm för sina insatser av Marcus Wallenberg.

Stefan Löfven har haft en minst sagt tuff tid som statsminister, vilket nu med all tydlighet visar sig i Socialdemokraternas opinionssiffror.

Efter att ha ägnat hela valrörelsen åt löften om en aktiv näringspolitik, så gick besvikelsen i företagssverige inte att ta miste på när Stefan Löfvens rödgröna regering började spotta ur sig uppgörelser om allt från vinstförbud i välfärden till en frysning av bygget av Förbifart Stockholm.

Men nu har oppositionen satt stopp för många av de mest impopulära uppgörelserna och samtidigt börjar Stefan Löfven leverera lite av det han lovade: att göra näringslivet på gott humör genom en exportfrämjande politik.

”När jag blev partiordförande för Socialdemokraterna sa jag redan i mitt installationstal att jag skulle fokusera på jobben, att vi skulle knäcka arbetslösheten och det var därför jag satte upp ett mycket tufft mål. Och det är också därför vi är här i Indien. Det handlar om att stärka svenska företags ställning och skapa jobb”, säger Stefan Löfven till Di.

Vi befinner oss på den stora industrimässan Make in India i Bombay. Stefan Löfven är hedersgäst tack vare Sveriges stora engagemang i den indiska premiärministern Narendra Modis prestigeprojekt, som handlar om att skapa 100 miljoner nya jobb.

På lördagen visade Stefan Löfven upp den svenska paviljongen för Modi. Det var ett stort indiskt medieuppbåd och tack vare Stefan Löfven fick de svenska företagsledarna träffa ledaren för världens största demokrati och andra ministrar ur den indiska regeringen. Och vare sig man vill sälja Gripen eller hybridbussar så är tillgången till den yttersta politiska makten avgörande. Det säger en som vet:

”I Indien skulle jag säga att det är väldigt viktigt”, säger Marcus Wallenberg, ordförande för bland annat försvarskoncernen Saab.

Han gick vid Stefan Löfvens och den indiska premiärministerns sida under hela rundvandringen vid paviljongen.

”Att vår statsminister är här och att Sverige kraftsamlat på den här industrimässan betyder mycket. Att vi med tio miljoner invånare får den här uppmärksamheten i ett land med 1,2 miljarder människor ska vi vara tacksamma för”, säger Marcus Wallenberg och fortsätter:

”Det är viktigt att staten och näringslivet kan gå hand i hand när man är utanför Sverige. Det gäller att bygga långsiktiga förtroenden. Det sker dels mellan företag och individer, men också genom en stark support hemifrån.”

Stefan Löfven är ute och reser betydligt mer än Fredrik Reinfeldt gjorde och tror själv att hans närvaro öppnar många dörrar för näringslivet.

”Det är viktigt för en regering att bistå svenska företag på det här sättet. Vi måste arbeta mer aktivt och använda oss av det starka förtroende som Sverige har. Då blir det också fler nya jobb i Sverige”, säger Stefan Löfven.

Han tänker inte byta strategi för att vända opinionsutvecklingen, utan det är genom att lösa jobbfrågan som väljarnas förtroende ska återvinnas. Och regeringen förbereder också nya jobbreformer.

”Dessbättre har vi nu en mycket positiv utveckling. Arbetslösheten sjunker och sysselsättningen ökar. Det gäller att hålla i den linjen och ta till vara det momentum som vi har och då krävs det mer investeringar och fler satsningar”, säger Stefan Löfven.

”Vi kommer att utveckla jobbpolitiken och kommer med flera förslag”, fortsätter han.

Vad dessa förslag kommer att innehålla och när de väl kommer återstår att se, men enligt vad Di erfar är siktet inställt på vårbudgeten. Och för Stefan Löfven är det bråttom att leverera. Hans regering lever ständigt under hotet att bli fälld. Samtidigt har risken också ökat för att hans regering spricker.

Men Stefan Löfven säger sig inte ligga sömnlös.

”Vi har haft ett gott samarbete med Miljöpartiet och vi har tagit oss igenom många svåra frågor och det har varit en exceptionell tid, både vad det gäller det parlamentariska läget och flyktingkrisen, som vi inte sett maken till sedan andra världskriget. Vi har i denna svåra situation samarbetat bra och vi tänker fortsätta med det”, säger Stefan Löfven och fortsätter:

”Hur alliansen väljer att agera får de ta ansvar för. Det är helt upp till dem. Jag arbetar varje dag med det som jag tycker är viktigt: att fler människor ska komma i arbete och att barnen ska lära sig så mycket som möjligt i skolan.”

Tyck till