ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Långsiktig strategi bäst

Alla vet att inga träd växer till himmelen. Ändå blir vi varje gång lika förvånade när börserna skakar och investerarna rusar mot utgången. Ingen vet exakt när de negativa signalerna väger över och triggar igång stormar på finansmarknaderna.

Därför är det ett hopplöst företag att försöka sig på att sälja på toppen och köpa på botten. Det lyckas ibland, men inte i det långa loppet.

Det bästa en privat investerare kan göra är att hålla fast vid en långsiktig strategi, som startar med att fundera på hur mycket risk man står ut med i sin placeringsmix.

Tålamod och långsiktighet är viktiga nyckelfaktorer. Aktier och aktiefonder är normalt det bästa för den som har en sparhorisont på 10 år eller längre. Kombineras det dessutom med ett månadssparande, som innebär aktieköp även när det blåser motvind på börsen, blir resultatet en avkastning som definitivt kommer att klå lågrisksparande som bankkonton och korta räntefonder.

Fördelningen i en långsiktig sparportfölj, på finansspråk allokering, bör också ses över åtminstone en gång om året. Har aktiedelen gått starkt under året så viktas den ned till sin ursprungliga vikt, eller omvänt efter ett längre börsfall.

Dagens extremt låga ränteläge gör livet extra surt för sparare som inte vill vara fullt exponerade mot börsen. Statsobligationer ger nästan ingen avkastning alls och nu börjar även den populära företagsobligationsmarknaden att vackla. Ett tjugotal företagsobligationsfonder har backat med uppemot 10 procent under det senaste halvåret.

Korta räntefonder, normalt en säker parkeringsplats, har mist sin glans i minusräntans värld. Genomsnittsfonden har tappat 0,3 procent under de sex senaste månaderna.

Här intill finns några förslag på sparformer som trots allt kan ge lite avkastning. Av dem är hegdefonder mest lättillgängliga. Det är också en fondkategori där det är lätt att gå vilse.

Spararna bör läsa på noga om förvaltningsstil och risknivå, då skillnaderna mellan fonderna är mycket stora.

Till sist ska man inte glömma sparformen som det inte görs reklam för. Amortering på de egna bolånen är ingen dum idé om aktier och andra riskfyllda tillgångsklasser upplevs som alltför skrämmande.

Tyck till