ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hoppet lever i slummen

Den indiska ekonomin är en av världen snabbast växande, men utmaningarna är enorma.
Di har träffat den 18-åriga Vishal Kusakiya som bor i Bombays stora slumområde, och nu utbildar sig till bankman.

Det är bara en och halv kilometer från det stora konferenscentret där industrimässan Make in India pågår.

Det är trångt i gränderna i Dharavi, ett av världens största slumområden. Här bor motsvarande nästan ett helt Göteborg, men bara på omkring två kvadratkilometer.

Vishal Kusakiya är ledig från skolan när Di träffar honom. Men det är hans föräldrar som sliter i det familjedrivna krukmakeriet. Pappan sitter böjd framför drejskivan och tillverkar lock till lerkrukor.

”Pappa tillåter mig inte att arbeta här, även om jag skulle vilja. Han vill inte att jag ska ha ett lika hårt arbete som han haft hela sitt liv”, säger Vishal Kusakiya.

”Jag måste skaffa mig en utbildning och få ett bra jobb. Jag ska bli bankman och sedan ska jag försörja dem”, fortsätter han.

Föräldrarna har genom hårt arbete haft råd att hålla kvar sina fyra söner i skolan. Vishal Kusakiya studerar nu företagsekonomi på ett collage.

”Ingen kommer att vilja gifta sig med mina söner om de jobbar med det här. Det här kan en analfabet göra. Om de utbildar sig blir deras framtid ljus och då blir även min framtid ljus”, säger den 49-åriga Bachu Bhai Kusakiya och ler.

Han är själv född i Dharavi, men nu är hans dröm att Vishal Kusakiya och de tre andra sönerna ska ta språnget från fattigdom till ett bra jobb och högre levnadsstandard.

”Jag vill att de ska få ett bättre liv”, säger han.

Det är också det som Make in India någon kilometer därifrån handlar om. Den indiska premiärministern Narendra Modis storslagna målsättning är att skapa 100 miljoner nya jobb och att hundratals miljoner indier ska lyftas ur fattigdom.

När Narendra Modi och hans konservativa parti BJP vann en jordskredsseger i det indiska valet 2014 var entusiasmen stor både i Indien och internationellt. Han hade en imponerande reformagenda och under tiden som delstatspresident i Gujarat i nordvästra Indien hade han visat att han kunde få saker gjorda.

Entusiasmen smittade också av sig på den indiska ekonomin, som i fjol trotsade nedgången i andra tillväxtländer och visade upp en tillväxt på över 7 procent.

Det den indiska regeringen vill göra är att ta det språng Kina tidigare tagit och bli ett ledande globalt tillverkningsland för även mer högteknologiska produkter.

Närmare 90 procent av indierna arbetar fortfarande i det som i Indien kallas den oorganiserade arbetsmarknaden, som till stor del utgörs av småskaligt arbete i jordbrukssektorn, och som även familjen Kusakiyas lerkruksproduktion är ett exempel på.

Men nu börjar orosmolnen hopa sig för Narendra Modi och hans regering. Även om den höga tillväxttakten och industrimässan Make in India är en framgång har det nämligen gått trögt med de utlovade reformerna.

Den stora skattereformen som var tänkt att införas i april, och som ska ge enhetliga skatter över hela landet, har kört fast i parlamentets överhus, där regeringspartiet saknar majoritet.

Även när det gäller den planerade landreformen och den enligt många så viktiga liberaliseringen av arbetsmarknaden har det gått trögt.

”De här reformerna är väldigt viktiga. Efterfrågan i ekonomin behöver höjas och de privata investeringarna måste öka, men för det krävs en bättre fungerande arbetsmarknad och ett bättre företagsklimat”, säger Dharmakirti Joshi, chefsekonom på ratinginstitutet CRISIL.

”Jag tycker det är en bra ambition som regeringen har. Det kommer ut en miljon indier i arbetsför ålder varje månad och 60–70 procent av dem söker jobb. Men som det ser ut nu blir det väldigt tufft att skapa alla de jobb som krävs”, fortsätter han.

Om två år är det val i Indien igen, och enligt Dharmakirti Joshi börjar det blir bråttom för regeringen.

”Min förhoppning är att skattereformen går igenom under 2016. Om den och de andra reformerna blir verklighet skulle det kunna ge ett stort uppsving i ekonomin”, säger han.

Vishal Kusakiyas känner väl till den pågående industrimässan någon kilometer bort och Modis storslagna ambitioner. Folk måste ha lite tålamod, tycker han.

”Han är bra. Han har visat förr att han kan få saker gjorda”, säger han.

Hans egen dröm är att få ett jobb på en av de internationella bankerna i Mumbai.

”Helst av allt vill jag bli chef”, säger han.

Tyck till