ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

De tar rygg på Volvo Cars

  • PÅ GÅNG. I september i fjol tog chefen för Volvo Cars i Nordamerika, Lex Kerssemakers, det första spadtaget för den nya fabriken i South Carolina. Foto: Bruce Smith

Volvo Cars fabrik i USA kan öppna vägen för svenska leverantörer västerut, men för dem som inte hänger med kan det innebära förlorade kontrakt.
Ett 20-tal leverantörer har därför varit på amerikansk sonderingsresa.

”För att fortsätta att vara leverantör i Sverige är det nödvändigt att vara med även globalt”, säger Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen FKG, som organiserat en veckolång resa till South Carolina och Georgia.

När Volvo Cars, efter diskussioner om en USA-fabrik i många år, i fjol bestämde sig föll valet på Charleston i South Carolina. Första spadtaget togs i september och den första bilen, den nya generationen S60, ska rulla av bandet 2018.

Volvo investerar 500 miljoner dollar (drygt 4 miljarder kronor) och fabriken väntas ge 4.000 jobb. Upp till dubbelt så många om man räknar in leverantörer och påverkan på service och tjänster.

South Carolina har gjort sig känd för att locka till sig utländska investeringar, både genom bra infrastruktur, olika slags stöd och det faktum att fackföreningarna är svaga.

Fordonssektorn är betydande. Både BMW och Mercedes har tillverkning i delstaten och det finns ett starkt kluster av underleverantörer.

På den svenska leverantörsresan ingick möte med Volvo Cars, men även besök hos andra företag som skulle kunna vara aktuella att leverera till som BMW, Boeing och Husqvarna.

Gnotec, tidigare Gnosjögruppen, som tillverkar pressade plåtdetaljer, var en av Volvos leverantörer som drog till Kina när Volvo Cars blev kinesiskt och öppnade fabriker där. Nu sneglar företaget på Nordamerika och vd:n Stefan Ottosson var med FKG i USA.

”Vi vill följa med på Volvos framgångsresa”, säger han.

Kostnaderna i South Carolina bedömer Stefan Ottosson är ungefär som i Sverige. Mexiko, med sitt lägre löneläge, är också intressant för en etablering.

”Uppstart av ny verksamhet drar kapital. Det krävs uthållighet. Vi räknar med tre år innan man når break-even”, säger Stefan Ottosson.

Skillnaderna mellan att starta i Kina och Nordamerika är stora.

”Nordamerika är en mogen marknad med många konkurrenter. Det gäller att hitta sin nisch”, säger Stefan Ottosson.

Gnotec har sex fabriker, 600 anställda och en omsättning på runt en miljard kronor. I Kina började man med ett säljkontor som sedan följdes av en produktionsanläggning. Nyligen har företaget öppnat säljkontor i Brasilien och blir det Nordamerika är planen att bygga upp verksamheten på samma sätt. Det är också det allmänna rådet.

”Att börja smått och inte ta i för mycket i början. Och att ha koll på juridiken så man vet vilka lagar som gäller”, säger Fredrik Sidahl.

South Carolina har generösa stöd för att få företagen att välja delstaten.

”Det kan handla om skattereduktion, infrastruktur, utbildning av arbetskraft, lokaler och mark. Allt baserat på hur stor investeringen är och hur många jobb som kommer till delstaten, säger Ford Graham, ansvarig för internationell strategi och handel i South Carolina.

Tyck till