ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Alecta ska utvärdera Sundström

  • VISS KRITIK. Ramsay Brufer, Alectas representant i Swedbanks valberedning.

Swedbanks tredje största ägare, Alecta, ifrågasätter hur ordförande Anders Sundström har informerat om brottsmisstankarna mot Michael Wolf.
”Jag tycker att det hade varit lämpligt att han hade sagt något mer på ägarmötet i onsdags”, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, till Di.

Alecta ingår i Swedbanks valberedning som har föreslagit att Anders Sundström ska väljas om som ordförande för banken på vårens stämma.

Nu riktar Alectas representant i Swedbanks valberedning, Ramsay Brufer, viss kritik mot hur Anders Sundström har hanterat informationen runt anmälan mot Michael Wolf.

Tänker ni begära ett extra möte i valberedningen med anledning av detta?
”Man får ta till sig det här och kolla med jurister om han kunde ha sagt något eller inte, för är det så att han inte fick prata så har han inte gjort något fel . För varje ny information måste man försöka utvärdera, säger Ramsay Brufer.

Men har ni några valberedningsmöten inplanerade?
”Jag kommenterar inte frågor om när valberedningen ses och inte ses. Vi har lagt ett förslag och det förslaget ligger. Jag har ingen sådan information som gör att vi behöver omvärdera förslaget”.

Om det visar sig att Anders Sundström har brutit mot aktiebolagslagen i sitt sätt att informera styrelsen. Vad innebär det?
”Jag vill inte spekulera i den typen av frågeställningar”.

Vad är mest bekymmersamt för er som ägare, att det som pågår nu skadar Swedbanks varumärke och aktieägarvärde eller att ni tvivlar på Anders Sundströms förmåga att styra banken?
”Jag tror inte att han har en oförmåga att styra banken. Men det är helheten kring varumärket och bolaget – osäkerhet är ingenting som marknaden gillar och inte vi heller. Vi vill ha stabila och bra företag, men Anders Sundström har hittills visat en alldeles utmärkt förmåga att styra banken”.

Meddelar ni officiellt om ni ändrar er inställning till Anders Sundström och har en avvikande åsikt jämfört med resten av valberedningen?
”Är det så att vi har en avvikande åsikt måste vi kommunicera det fast vi är inte där ännu.”

Di sökte under söndagen flera av Swedbanks styrelseledamöter. Investors tidigare finansdirektor Pia Rudengren som har suttit i Swedbanks styrelse sedan 2009 var ytterst fåordig:

”Jag kommenterar ingenting”.

Men har du förtroende för styrelseordförande Anders Sundström?
”Jag sa ju att jag inte kommenterar något. Hejdå”, säger hon.

En annan tung ledamot i Swedbanks styrelse är Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström.

Ser du någon risk för att ditt engagemang i Swedbanks styrelse kan påverka Stora Enso negativt?
”Jag sitter som stämmovald styrelseledamot i Swedbank och jag är anställd som vd för Stora Enso, det tror jag de flesta förstår skillnaden på”, säger Karl-Henrik Sundström.

Han har inte ändrat sitt beslut att ställa upp för omval till Swedbanks styrelse efter den senaste veckans händelser.

Tyck till