ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Utreds för forskningsfusk igen

Nya uppgifter om kirurgen Paolo Macchiarinis operationer och forskning, bland annat om misstänkta bildmanipulationer, gör att KI nu öppnar utredningen om forskningsfusk igen.
Samtidigt meddelar rektor Anders Hamsten att han avgår.

De nya uppgifterna gör gällande att den omtalade kirurgen ska ha fuskat i försök med råttor i två rapporter. Samma bilder ser ut att ha har använts flera gånger, både i samma publikation och i olika publikationer.

"I samma artikel redovisas samma bilder i olika försök, det är det som gör att det finns starka misstankar om att det inte är rätt", säger Jan Carlstedt-Duke, professor och rektorsråd vid Karolinska Institutet.

Men det är inte bara detta som bidrar till att KI nu åter öppnar en utredning kring Macchiarini. Det har också framkommit nya uppgifter kring operationen som kirurgen utförde på Island — den första där en patient fick en plaststrupe inopererad. Ett ingrepp som låg till grund för några av Macchiarinis vetenskapliga artiklar.

"Vi har analyserat det vidare och det har kommit fram fler och fler uppgifter som verkligen visar på att den bild vi fick i yttranden från den isländska sjukvården inte stämde med den bild vi har i dag. I synnerhet handlar det om det postoperativa förloppet under tiden från operation till i princip när Lancetartikeln publicerades", säger Carlstedt-Duke.

TT: Hur pass bidragande är de nya uppgifterna till att Hamsten nu avgår?
Det var inte huvudanledningen, det var den ohållbara situationen som uppkom. Det har drivits på så hårt att det blev omöjligt för honom att arbeta med KI:s utveckling.

I en debattartikel i dagens DN meddelar Hamsten att han lämnar sin plats till förfogande, då förtroendet för honom som rektor är skadat:

"Kören som kräver min avgång är så månghövdad och högröstad att jag inser att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor för Sveriges mest framgångsrika universitet".

Hamsten kommer nu att lämna KI:s styrelse liksom sin plats i styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset. DN skriver också att han på egen begäran inte kommer att delta i Nobelförsamlingens arbete med att utse medicinpristagare framöver.

Prorektor Karin Dahlman-Wright går in och tar över Hamstens uppgifter tills regeringen tillsatt en ny rektor.

Tyck till