ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stefan Löfvens tabbe i Indien

Statsminister Stefan Löfven råkade på lördagen göra en rejäl tabbe under sitt besök i Indien.
Det var när skulle hålla ett tal inför tusentals åhörare och hela det indiska toppskiktet som han för en sekund glömde vilket land han var i.

 Statsminister Stefan Löfven är i Indiens finansiella huvudstad Mumbai för att inviga den stora industrimässan Make in India. Med sig har han en stor företagsdelegation och syftet med resan är att lyfta den svenska exporten.

Sverige har satsat stort på mässan och har den enskilt största paviljongen. För regeringen Löfven är det den största exportsatsningen hittills riktad mot ett enskilt land.

Stefan Löfven är som en följd av det stora svenska engagemanget hedersgäst och visade på lördagen upp den svenska paviljongen för den indiska premiärministern Narendra Modi, inför ett stort indiskt pressuppbåd.

Besöket har varit en stor framgång enligt flera av de svenska näringslivsföreträdarna som är på plats.

Men på lördagseftermiddagen var det dags för den officiella invigningsceremonin i en stor konserthall. Det var en enormt påkostad ceremoni med tusentals åhörare i publiken inklusive hela det indiska toppskiktet och diplomater och näringslivsföreträdare från en lång rad länder.

När det var Stefan Löfvens tur att hålla sitt stora tal, blev det fel nästan omgående.

”Världens blickar är riktade mot Kina, åh ursäkta, jag menar Indien”, inledde Stefan Löfven sitt tal och ett sus gick genom publiken och skratt hördes.

Han rättade sig direkt och sa att han menade Indien.

”Det brukade vara på Kina, men nu är det mot Indien”, sa den svenska statsministern för att rädda situationen.

Indiska medier rapporterar nu om händelsen. Bland annat skriver India Today om den svenska statsministerns ”blunder”. Något större genomslag har dock inte händelsen fått, vilket delvis kan bero på att indisk medier i stort sett var helt portade från evenemanget. Di var ett av få medier som hade släppts in.

Indiens relation med grannlandet Kina är ansträngd och att bli ihopblandad med den ekonomiska och militära supermakten kan därför vara känsligt. Men de Di talat med från den svenska delegationen tonar ned betydelsen, och säger att de tycker statsministern lyckades rädda situationen.

Tyck till