ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

KI:s rektor avgår

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

KI-rektorn Anders Hamsten avgår.
Det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor, säger han i ett pressmeddelande.

Kritiken mot KI-rektorn Anders Hamsten kring turerna med den italienska kirurgen Paolo Macchiarini blev för tuff. Nu ställer han sin plats till förfogande, skriver rektorn i en artikel på Dagens Nyheters debattsida.

Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk och det visade sig att kirurgen inte sökt etiskt tillstånd. Hamsten friade i fjol kirurgen från fuskmisstankar. Nu öppnar KI utredningen igen.

"Vi borde helt enkelt ha varit noggrannare", skriver Hamsten i debattartikeln och tillägger att han själv "gjort en närmast total felbedömning" av den omstridda kirurgen, och tillägger att det sannolikt var fel av KI att anställa honom överhuvudtaget.

För närvarande pågår flera utredningar mot kirurgen, bland annat en brottsutredning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Hamsten funderar också på om den bild av KI som kommit fram i debatten – ett Institut med en kultur av "självtillräcklighet, osund elitism och prestigetänkande" kan vara sann.

"Vi måste nu rannsaka oss själva och gå till botten med frågan om det hos oss finns en osund akademisk kultur."

Den 4 februari kom beskedet vid ett extrainsatt styrelsemöte att styrelsen hade fortsatt förtroende för Hamsten. Men själv skriver han att förtroendet för honom som rektor är skadat.

"Kören som kräver min avgång är så månghövdad och högröstad att jag inser att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor för Sveriges mest framgångsrika universitet", skriver Hamsten.

KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg tackar Hamsten för hans tre år som rektor.

Den senaste tiden har varit svår för både KI och honom. Jag har naturligtvis respekt för hans beslut att avgå, säger Leijonborg i ett pressmeddelande.

Prorektor Karin Dahlman-Wright går in och tar över Hamstens uppgifter tills regeringen tillsatt en ny rektor.

Tyck till