ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Deflation kan ge Prem Watsa en vinst på 109 miljarder dollar

  • Prem Watsa. Foto: C.R.Selvakumar

Företagaren och investeraren Prem Watsa, som kontrollerar Fairfax Financial, bedömer att en rad länder kan falla i deflation.

Med en position om 650 miljoner dollar står han att tjäna ofattbara 109 miljarder dollar om han får rätt, skriver Financial Post.Sedan Watsa tog kontroll över kanadensiska fastighets- och försäkringsjätten Fairfax Financial 1985 har aktien ökat från 1,52 dollar till 731 dollar, motsvarande en årlig ökning om 22 procent.

Likt Warren Buffett investerar Watsa överskottet från verksamheten, dock på ett helt annat sätt än Buffett. Watsa är känd för motsägelsefulla makroprognoser, inte minst den han gjorde 2006 när han utöver att köpa säljoptioner flyttade merparten av kapitalet till kontanter och obligationer. Kort därefter seglade finanskrisen upp och Watsa kunde konstatera att han inte bara hade räddat kapitalet från nedgång, utan även satt med rätter att sälja värdepapper till ett högre pris än marknadspris.

Några år senare började Watsa se ännu ett makroproblem, nämligen att en rad länder hamnar i deflation. Genom kontrakt som betalar ut om konsumentprisindex i länderna faller under en viss nivå före år 2022 står Watsa att tjäna så mycket som 109 miljarder dollar. Länderna där han tror deflation kan infalla är USA, Frankrike, Storbritannien och EU i stort.

Positionen har vid detta laget några år på nacken, och såg allt annat än smart ut när den togs och både USA och Kanada tydde på återhämtning. Tillbaka i nutid, med fler och fler länder som infört inte bara nollränta, har inte bara kontrakten hämtat sig i värde något, Watsa ser ut att ha varit tidig med att se en trend.

Tyck till