ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Belgien överväger att köpa Gripen-plan

Belgien inleder till sommaren processen med att byta ut sina stridsflygplan - Saabs Gripen finns bland konkurrenterna.

Saabs stridsflygplan Gripen förväntas konkurrera med fyra aktörer som ersättare till Belgiens nuvarande Lockheed Martin F16A/B flygplan.

Enligt uppgift kommer en så kallad request for proposals, RFP, att lanseras till sommaren och därmed utgöra startpunkten för processen som tillser att Belgien skall ha nya stridsflygplan i tjänst 2025. Benelux-nationen har idag en stridsflotta som består av 59 stycken stridsflygplan.

Ett kontrakt för tester och produktion är planerat att tilldelas redan 2018, och konkurrensen består av Saab Gripen, Boeings Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon och Lockheed Martins F-35 enligt Flight Global.

Värdet på kontraktet beräknas till 3,6 miljarder euro, men det är oklart ifall underhåll- och supportkostnader ingår i beloppet. Belgien har inte uttryckt en önskan om att förvärva enbart flygplan från en leverantör sade en källa och de förväntas totalt köpa in 34 nya stridsflygplan.

Tyck till