ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Wolf redde ut tidigare storm

  • Foto: TT

Redan för sju år sedan hamnade Michael Wolf i blåsväder när fondbolaget Weavering Capital kraschade och 5 miljarder kronor försvann.

Weaverings hedgefond Macro Fixed Income Fund kollapsade i mars 2009 när investerarna inte kunde få ut pengar.

Det stod tidigt klart att miljardbelopp saknades. Fondbolaget grundades och drevs av svensken Magnus Peterson som arbetat med Michael Wolf på SEB i London på 1990-talet.

När skandalen briserade i Londons finanskvarter visade det sig att Michael Wolf var delägare i Weavering Capital, som även hade dotterbolag i Sverige. Själv hävdade Michael Wolf att han inget visste. Han skulle helt enkelt ha fått 75 aktier i fondbolaget som gåva av Magnus Peterson utan att veta om det.

Storföretag från hela Europa, pensionsstiftelser, förmögna privatpersoner och till och med en svensk glesbygdskommun hade anförtrott Magnus Petersons fondbolag 5 miljarder kronor, men pengarna var borta.

Härvan i Weavering Capital har kallats för ett av de största bedrägerierna på finansmarknaden i modern tid, men trots sina aktier i skandalfirman och vänskapsbanden till Magnus Peterson klarade sig alltså Michael Wolf igenom mediestormen 2009. Den gången backade Swedbanks styrelse upp honom och signalerade ett intakt förtroende.

Det gick inte lika bra för vännen. Magnus Peterson dömdes i januari i fjol av Southwark Crown Court i London för bedrägeri och förfalskning på åtta punkter.

Påföljden blev mycket kännbar, 13 år i fängelse. Investerare i fonden förlorade upp till 350 miljoner pund, enligt brittiska Serious Fraud Office.

Nu är Michael Wolf själv föremål för en brottsutredning. Enligt uppgift till Di från personer i hans närhet som talat med honom gav han ett intryck att vara helt oförstående till bankens polisanmälan när han fick kännedom om denna.

Tyck till