ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Wallström kritisk till Natoinsats

Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker att det är fel att Nato ska ge sig in i arbetet med att stoppa smuggling av flyktingar till Europa. EU borde klara det själv.

"Jag vet inte om jag tycker att det är en Nato-uppgift. Det är ett underkännande av EU:s möjligheter, i första hand ska vi använda EU och EU:s tillgångar för att sköta den här typen av uppgifter", säger Wallström efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd.

Det är Nato-medlemmarna Tyskland, Grekland och Turkiet som har begärt hjälp av försvarsalliansen för att bevaka vattnen i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland. Nato har redan svarat ja och flera fartyg är på väg, eller har redan kommit dit. Syftet uppges vara att bland annat stoppa flyktingsmugglare.

Men den svenska regeringen är skeptisk, trots att en av de främsta bundsförvanterna i EU, Tyskland, har drivit på.

"Jag förbehåller mig rätten att tycka att det är olyckligt", säger Wallström som dock inte förutser någon diskussion om det på EU:s utrikesministermöte i nästa vecka. Frågan är inte uppe.

När beskedet kom häromdagen att Nato ska bistå sade den amerikanske försvarsministern Ashton Carter att de tre Nato-länderna, när de kom med sin vädjan, ville se Nato agera snabbt eftersom människors liv stod på spel. USA instämmer i det, enligt Carter.

Tyck till