ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Oljan väntas stärka

En uppåtrörelse i oljepriserna bidrog till att lyfta terminerna för de ledande USA-börserna inför handelsstarten på fredagen. Den positiva utvecklingen stärktes något efter att detaljhandelsstatistiken presenterats.

Vid 14.45-tiden noterades terminerna för Dow Jones industriindex, S&P 500 och Nasdaq upp över 1 procent vardera.

"Vi har ännu inte pressat igenom 1.800-nivån för S&P, vilket har varit golvet i den senaste tidens säljtryck. Nivån försvarades ganska bra i går, så det kan vara ett tecken på att folk inte är redo att ge upp riktigt än", säger Jasper Lawler, analytiker vid CMC Markets, till Bloomberg News.

På oljemarknaden sågs en lite mer kraftig rörelse uppåt, där WTI-oljan handlades 6,8 procent högre och Brentoljan knappt 5 procent upp.

Återhämtningen i oljepriset inleddes redan under torsdagens sena handel och dämpade en mer negativ utveckling på börserna, men S&P 500 stängde ändå ned 1,2 procent och Dow Jones sjönk 1,6 procent medan Nasdaq backade 0,4 procent.

I fredagens förhandel visade banksektorn, som varit en stor källa till smärta för USA-börserna den senaste tiden, en återhämtning. JP Morgan steg 4,2 procent, efter att ordförande och vd Jamie Dimon köpt aktier i banken för 26,6 miljoner dollar.

"Jamie Dimons köp av aktier i den egna banken är ett tecken på förtroende för banksektorn, vilket hjälper att lyfta sentimentet", säger Jasper Lawler.

Bank of America gick i sin tur upp 3,2 procent medan Citigroup och Goldman Sachs stärktes mer än 2 procent vardera.

En annan vinnare var Conoco Phillips, som handlades upp 1,9 procent, i kölvattnet av oljeprisuppgången.

Amerikansk statistik som presenterades inför börsöppningen visade att detaljhandelns försäljning i USA steg 0,2 procent i januari, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,1 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning.

Senare på fredagen, klockan 16.00, väntas ytterligare USA-statistik, då i form av Michiganindex för februari.

Tyck till