ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA-börser: Bank och olja leder uppgång

Oljerally och minskad bankoro lyfte de amerikanska börserna i den inledande fredagshandeln.

Hyfsad detaljhandelsstatistik för januari bidrog också till att locka in köpare på börsen.

Strax efter klockan 16 noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,7 procent till nivån 15.766. S&P 500 steg också 0,7 procent men till 1.841, medan tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,3 procent till nivån 4.280.

Omkring 150 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 250 miljoner aktier omsatts.

"Riktningen för oljepriset fortsätter att styra börsen. Det finns en rädsla att oljan ska fortsätta ned och hur det ska påverka olika oljerelaterade lån runt om i världen. Det pågår mycket täckande av korta positioner nu", sa Peter Cardillo, chefmarknadsekonom vid First Standard Financial i New York, till Bloomberg News.

Störst bidrag till börsuppgången kom från de stora bankerna, som rekylerade efter några riktigt svaga dagar. JP Morgan ökade 4 procent efter att ordföranden och vd köpt aktier i banken för drygt 26 miljoner dollar. Insynsköpet kan ha bidragit till att mildra bankoron kring hur det låga oljepriset ska påverka deras balansräkningar, samt effekten av den låga räntan.

Vidare ökade oljan drygt 6 procent efter att Förenade Arabemiratens oljeminister uppgett att Opec är villigt att diskutera en produktionsminskning av olja. Tungviktarna Exxon och Chevron ökade knappa procenten vardera.

Sämre gick det för Activision Blizzard som backade 10 procent i den inledande handeln. Både vinst och försäljning underskred analytikernas förväntningar i det fjärde kvartalet för dataspelsbolaget. Svag försäljning av spelen Guitar Hero och Skylander uppgavs ligga bakom den svaga rapporten.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 3 punkter till 1,68 procent.

Tyck till