ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ulf Petersson: Sundström måste avgå

Krisen i Swedbank fördjupades dramatiskt på fredagseftermiddagen. Anders Sundströms fullständigt unikt maktfullkomliga egenskaper omöjliggör honom som styrelseordförande.

Händelseutvecklingen i Swedbank tog en dramatisk vändning när Dagens industri kunde avslöja att Swedbank redan förra fredagen, före det att Michael Wolf på måndagen fick sparken, hade anmält Michael Wolf för marknadsmissbruk.

Om Anders Sundström satt löst som styrelseordförande för Swedbank före fredagens hastigt påkomna presskonferens är det ingenting mot hans sits efter presskonferensen.

Anders Sundström erkände nämligen rakt in i tv-kameror och mikrofoner att han på måndagskvällen var den ende i styrelsen som kände till brottsmisstanken när beslutet togs om att avskeda Michael Wolf med omedelbar verkan. Det innebär att Anders Sundström mycket väl kan ha fått hela den övriga Swedbanksstyrelsen att avskeda sin vd på för dem okända grunder.

Sällan har bilden av maktfullkomlighet varit tydligare. Anders Sundström är en person som inte känner något behov av att i lugn och ro diskutera mycket svåra frågor med någon annan än sig själv när han tar stora och mycket avgörande beslut. De enda platser där beslutsfattande sker på liknande grunder är stater som styrs av en enväldig härskare.

Dagens industri har i flera artiklar i veckan uttryckt sin oro för att Swedbanks styrelse är för svag i förhållande till sin ordförande. Det blev i går klarlagt på ett sällsynt tydligt sätt.

Anders Sundström gömmer sig bakom det juridiska begreppet yppandeförbud som innebär att han inte får delge någon kännedom om vad han känner till. I detta vanskliga läge bestämmer han sig för att driva igenom ett avskedande av Michael Wolf gentemot den övriga styrelsen med hjälp av vilseledande uppgifter.

Det normalt mänskliga beteendet hade varit att i Anders Sundströms ställe avvakta händelseutvecklingen fram till dess att Anders Sundström blev befriad från sitt yppandeförbud och att han därefter i samråd med den övriga styrelsen tog beslutet att ge Michael Wolf tjänstledighet tills dess att brottsfrågan utretts och meddela detta till omvärlden i laga ordning.

Då hade han sluppit att ljuga för sin styrelse, för personalen, för medier och för alla andra under den senaste veckan.

Konsekvensen av de nya uppgifter som har framkommit är glasklar. En samhällsviktig funktion som en av Sveriges viktigaste banker kan inte ha en styrelseordförande som gör precis hur han vill.

Tyck till