ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Revansch för råvarubolag

Berg- och dalbanan fortsätter på aktiemarknaden och den här gången svängde börståget i Stockholm upp igen. Glada miner var det även på de europeiska storbörserna. Aptiten på aktier gick hand i hand med högre råvarupriser.

SIX Generalindex var vid stängningen 2,7 procent högre vid 431 medan OMXS30 var 3,2 procent högre vid 1.287. Omsättningen uppgick till 20,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

"Det är helt galet att marknaden har prisat in lågkonjunktur och finanskris. Med vi kan inte räkna ut björnligan ännu. Ingen tjur vill ta täten i det här läget", säger Ben Kumar, aktiechef vid Seven Investment, till Bloomberg.

Rapportfloden flöt vidare och stålbolaget SSAB rapporterade en större förlust än väntat i det fjärde kvartalet.

Samtidigt var kassaflödet positivt och den fruktade nyemissionen det har ryktats om uteblev. Bolaget bedömer nu också att kostnadsbesparingarna från förvärvet av Rautaruukki blir större än tidigare prognos. Det räckte för ett rejält lättnadsrally i aktien som rusade 17,6 procent.

Råoljepriserna rekylerade upp ordentligt under fredagens handel. Kommentarer om möjligt samarbete mellan de stora producentländerna gav stöd till oljepriserna.

"Efter fallet i går har vändningen upp i priserna kommit efter kommentarer från Förenade Arabemiraten om att Opec kan diskutera åtgärder för utbudet framöver", kommenterade DNB Bank på fredagen.

I oljesektorn stärktes Lundin Petroleum 6,3 procent, Africa Oil 5,4 procent och Enquest 6,4 procent.

De flesta metallpriser var också uppåtriktade, vilket gav en gruvlig revansch för Boliden +8,7 procent och Lundin Mining +9,4 procent.

Bankerna drog fördel av den ökade riskaptiten och en stark rapport från Commerzbank. Bland de svenska bankerna ökade Handelsbanken 5,3 procent, SEB 4,2 procent och Nordea 3,4 procent.

Swedbank har anmält den sparkade vd:n Michael Wolf till Finansinspektionen. Skälet är att banken identifierat transaktioner som "kan antas" utgöra brott. Anmälan har av Finansinspektionen överlämnats till Ekobrottsmyndigheten som har att fatta beslut i fråga om inledande av förundersökning. Aktien ökade 0,9 procent.

De tidigare så pressade verkstäderna fick också ett lättnadslyft. Atlas Copco avancerade 5,4 procent, Sandvik 5,4 procent och SKF 4,4 procent.

Fingerprint Cards skulle kunna vara en rimlig kandidat för amerikanska halvledarjätten Qualcomm att förvärva, under förutsättning att det finns något avgörande i Fingerprints teknik som skiljer sig från vad Qualcomm redan har. Den bedömningen gör Stacy Rasgon, analytiker vid Bernstein, i samtal med Bloomberg. Fingerprint-aktien tog sig upp 4,7 procent.

Collector redovisade 120 miljoner kronor i resultat före skatt för fjärde kvartalet 2015, en uppgång med 52 procent från motsvarande period 2014. Aktien klättrade 13,4 procent.

Rottneros resultat före skatt sjönk däremot ihop till 1 miljon kronor för fjärde kvartalet jämfört med 13 miljoner under motsvarande period året innan. Aktien trycktes ned 16,4 procent.

Karo Bio rapporterade något växande förluster och meddelade samtidigt att bolaget genomför en företrädesemission på 250 miljoner kronor. Teckningskursen sattes till 20,00 kronor aktien. Nyemissionsbeskedet fick aktien att rasa 16 procent.

Tyck till