ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Starkt stöd inom ECB för räntesänkning

  • Europeiska centralbanken, ECB. Foto: Michael Probst / TT
Det finns starkt stöd inom ECB-rådet för en sänkning av depositräntan, men aptiten på mer radikala åtgärder är i dagsläget fortsatt liten.

Det uppger icke namngivna beslutsfattare inom ECB för Reuters.

Enligt källorna kommer sjunkande långsiktiga inflationsförväntningar troligen att få ECB att agera och sänka räntan som en del av ett bredare paket, som också omfattar förändringar av bankens program för tillgångsköp.

Utan konsensus om vilka åtgärder som ska vidtas och med en fortsatt måttlig återhämtning i ekonomin sade vissa av källorna att det knappast kommer några radikala lättnader. De påpekade dock att detta kan komma att ändras om marknadsturbulensen håller i sig och börjat utgöra ett hot mot realekonomin.

"Att göra ingenting i mars är mycket osannolikt", sade en av euroländernas centralbankschefer till Reuters och hänvisade till att de monetära förhållandena stramats åt och att de långa inflationsförväntningarna sjunker, vilket gör att trovärdigheten står på spel.

"Jag tror att en sänkning av depositräntan är ganska oomtvistad", sa centralbankschefen.

En annan centralbankchef sade att sannolikheten för en räntesänkning är ganska stor, och tillade att det också kommer att krävas mer okonventionella åtgärder.

"Kvantitativa lättnader är vårt viktigaste policyverktyg och jag tror att paketet också måste ha en QE-komponent", sa centralbankschefen.

Ytterligare en källa sa att det blir svårt att sänka depositräntan med mer än 10 punkter, eftersom det slår mot bankernas vinster. Enligt den källan kan en annan möjlig åtgärd vara att slopa regeln om att bara köpa obligationer med räntor som är högre än depositräntan.

Ytterligare en möjlig åtgärd är att finjustera den framåtblickande guidningen och ge mer detaljerade utsikter, enligt källorna.

Att höja de månatliga köpen i QE-programmet för dagens 60 miljarder euro är dock inte troligt, inte heller att ändra sammansättningen på köpen.

En differentierad depositränta diskuteras i tekniska kommittéer, men kan vara en för radikal förändring för att övervägas i mars.

Enligt en centralbankschef är ECB "långt ifrån" en differentierad depositränta, vilket skulle kräva mycket mer arbete innan det kan införas.

Tyck till