ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Relationer tinas upp

  • SER POTENTIAL. Anna Liberg från Business Sweden.

Den svenska exporten till Indien ökade kraftigt i fjol, men efter decennier av dålig relation mellan länderna har Sverige mycket förlorad mark att ta igen.

Di är på plats i Mumbai och bevakar det svenska besöket.

Efter Boforsskandalen på 1980-talet var de svensk-indiska relationerna närmast obefintliga på regeringsnivå. Och det var först 2004, då dåvarande statsministern Göran Persson besökte landet, som relationerna tinande upp på allvar. Därefter har de svensk-indiska förbindelserna successivt fördjupats och i fjol var den indiska presidenten på statsbesök i Sverige.

Men de tidigare frostiga relationerna avspeglar sig fortfarande i den svenska exporten till landet, som inte är särskilt imponerande. Under ett antal år har exporten till Indien minskat och landet ligger först på 21:a plats över Sveriges största exportmarknader.

”För flera av våra stora svenska exportföretag har Indien tills nyligen varit en blind fläck”, säger Anna Liberg, handelssekreterare på Business Sweden i New Delhi.

”Jag tror att det handlar om en kombination av att det har varit en liten ekonomi som tidigare gått relativt knackigt och att Indiens uppfattas som ett krångligt land att göra affärer i.”

Men nu går den indiska ekonomin som tåget och landet beskrivs som den lysande stjärnan bland tillväxtländerna. I fjol steg den indiska tillväxten till över 7 procent och väntas ligga kvar på de nivåerna i år och nästa år. Därmed växer Indien snabbare än den ekonomiska jätten Kina. Och i fjol vände den svenska exporten till Indien upp igen, med en 22-procentig ökning det första halvåret, vilket är dubbelt så mycket som för Asien som helhet.

På Business Sweden har man i dag 30 anställda i landet som arbetar med att hjälpa svenska företag att etablera sig och göra affärer.

”Indien är fortfarande ett land där allt behöver byggas. Och det passar väl med vår industrikompetens. Det finns en mycket stor potential för ökad export till Indien”, säger Anna Liberg.

Enligt henne har man från indiskt håll visat stor uppskattning för Sveriges stora deltagande i industrimässan Make in India, som Stefan Löfvens nu ska vara med och inviga.

”Indien är ett land där mycket är politiskt styrt och de bilaterala förbindelserna är därför viktiga för handeln”, säger hon.

Di är på plats i Mumbai och bevakar Stefan Löfvens och den svenska företagsdelegationens besök. Förutom invigningen av industrimässan ska han och de svenska företagsledarna ha överläggningar med den indiska regeringen. Delegationen ska också besöka staden Pune, där en rad svenska företag, däribland verkstadsföretagen Alfa Laval och Sandvik, haft omfattande produktion.

Tyck till