ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Stabilisering på gång

Efter den senaste tidens kraftiga räntenedgångar syns en stabilisering på förmiddagen. Detta samtidigt som Europabörserna stiger och oljepriset lyfter på nya uppgifter om utbudsminskningar. På valutamarknaden har dollarn stärkts och yenen försvagats.

Tyska statspappersräntor stiger ett par punkter, med tioårsräntan 2 punkter upp till 0,22 procent. Den tioåriga svenska statsobligationsräntan stiger 2 punkter till 0,43 procent.

Europabörserna har vänt upp på fredagen efter en minst sagt turbulent vecka. Stöd kommer bland annat från en oväntat bra rapport från tyska Commerzbank, vilket mildrade den europeiska bankoron.

Något lättnad syns dock inte i Portugal, där statsobligationsräntorna fortsätter att stiga, även om uppgången dämpats från den största rörelsen tidigare under förmiddagen. Tioårsräntan har framåt lunchtid stigit 6 punkter, till 4,17 procent. Räntorna i kortare löptider stiger än mer, tvåårsräntan med 40 punkter.

Portugal har seglat upp som EMU:s nya oroshärd efter att landet fått en ny regering och EU-kommissionen varnat för att årets budget riskerar att bryta mot stabilitetspaktens regler.

Vid torsdagens eurogruppsmöte lovade visserligen Portugal att förbereda nya budgetåtgärder att kunna sätta in vid behov, vilket välkomnades av eurogruppen. Men detta har alltså inte lättat på trycket mot portugisiska statspapper.

Marknaden fokuserar i stället på risken för en nedgradering av Portugals kreditbetyg. De har bara 'investment grade' hos ett kreditvärderingsinstitut, DBRS, och skulle Portugal förlora det kommer landets obligationer inte längre kunna vara med i ECB:S QE-program.

Dessutom kom Portugals preliminära BNP för det fjärde kvartalet in svagare än väntat, +0,2 procent från föregående kvartal, att jämföra med väntade +0,4 procent i Bloomberg News enkät.

Det första estimatet för BNP från euroområdet visade på en tillväxt på 0,3 procent under det fjärde kvartalet och 1,5 procent i årstakt, helt i linje med förväntningarna.

Nordeas Holger Sandte skriver i en kommentar att utfallet var okej, att utsikterna har blivit mer osäkra till följd av med turbulensen på finansmarknaderna under inledningen av 2016. Tillgångspriser har sjunkit, euron stärkts och de nya problemen i banksektorn kan leda till minskad utlåning.

"Alla som, liksom vi, tror att finansmarknadsförhållandena är viktiga för den framtida tillväxten bör oroa sig", skriver Holger Sandte.

Industriproduktionen i euroområdet sjönk 1,0 procent i december, från i november. Detta efter tidigare besvikelser i flera stora euroländer. I årstakt sjönk industriproduktionen 1,3 procent.

I det största eurolandet, Tyskland, steg BNP 0,3 procent under det fjärde kvartalet, helt i linje med förväntningarna. BNP-ökningen drevs av inhemsk efterfrågan, där offentligt konsumtion steg betydligt till följd av flyktingskrisen. Dessutom steg investeringarna, särskilt inom byggsektorn.

Italien var en besvikelse, BNP steg bara 0,1 procent under fjärde kvartalet, väntat var +0,3 procent.

USA-räntorna vände upp från låga nivåer på torsdagskvällen för att sedan plana ut på fredagen. Från torsdagens svenska stängning är den tioåriga statsobligationsräntan upp 4 punkter till 1,68 procent. Som lägst på torsdagen var den nere i 1,53 procent, bara 15 punkter över lägstanivån 1,38 procent från 2012.

Fredagens USA-agenda bjuder på detaljhandel och importpriser för januari, klockan 14.30, samt preliminärt Michiganindex för februari och lager osålda varor i december, klockan 16.00.

Klockan 16.00 ska också Fed-chefen i New York, William Dudley tala i samband med en presskonferens om trender för hushållens lån och skulder. Han kommer också svara på frågor.

På valutamarknaden har dollarn stärkts efter de senaste dagarnas försvagning. Mot euron har den gått till 1:128 från 1:133 på torsdagen. Den japanska yenen tappar samtidigt något när riskaptiten förbättrats och börserna stiger.

Den svenska kronan handlas från torsdagen i stort sett stabilt till 8:36 mot dollarn och 4 öre till 9:43 mot euron. Kronan handlas därmed starkare än den gjorde före Riksbankens räntesänkning på torsdagen.

Börsnedgången verkar i alla fall än så länge inte ha satt några spår på bostadsmarknaden. Valueguards HOX-index steg hela 3,2 procent i januari jämfört med i december och i årstakt är bostadspriserna upp 14,5 procent. Tilläggas bör kanske att januari säsongsmässigt också är en stark månad.

Vidare redovisade SCB en låg tjänsteprisinflation, med priserna upp 0,7 procent i årstakt under det fjärde kvartalet. Riksbankschef Stefan Ingves tog just upp den låga tjänsteprisinflationen vid sin pressträff efter beslutet på torsdagen att sänka reporäntan till -0,50 procent.

Fredag kl 11.25 (torsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:3612 (8:3610) Statsobl 2y -0,63 (-0,62)
EUR/SEK 9:4319 (9:4702) Statsobl 10y 0,43 (0,41)
EUR/USD 1:1284 (1:1330) Räntegap/ty 21 (21)
US obl 10y 1,68 (1,64) Tysk obl 10y 0,22 (0,20)
Tyck till