ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Nordenbörser: Outokumpu rusade

Ett glatt börshumör syntes i fredagens handel på de nordiska marknadsplatserna, som steg brett.

Rally i oljan och minskad bankoro bidrog till att locka in köpare till på marknaden.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning 1,9 procent högre till nivån 832.

"Investerare har letat efter en story. Fokus har skiftat fram och tillbaka mellan oro för Kina, oljan och centralbanker på väldigt kort tid. Det är galet att marknaden värderas som att vi ska in i recession samt att en kollaps är nära i det finansiella systemet", sa Ben Kumar, förvaltare vid Seven Investment i London, till Bloomberg News.

På norskt börsgolv stängde OBX index 1,5 procent högre med Statoil som största indexbidragare efter plus 3,4 procent från oljebolaget.

Vidare mildrades de senaste dagarnas bankoro sedan Deutsche Bank återköpt obligationer, och JP Morgans vd och ordförande storköpt aktier i den egna banken. DNB som är ned drygt 15 procent sedan årsskiftet ökade dryga procenten.

Köpenhamn avslutade vid plus 1,5 procent med GN Store som fanbärare efter plus 9 procent. Efter några svaga kvartal lyckades teknologibolaget leverera en rapport som prickade förväntningarna, guidningen överraskade lätt positivt.

Maersk, som fallit 17 procent under veckan, stängde 7 procent högre. Det stigande oljepriset låg sannolikt bakom rekylen. Andra tungviktare på plus som bidrog till börsuppgången var Nordea och Danske Bank som drogs med i bankhaussen.

I Helsingfors ökade OMXH25 1,1 procent med Outokumpu som vinnare efter en rusning på 12 procent. Stålbolaget överraskade med ett högre kvartalsresultat än väntat.

Tyck till