1515
Annons

Nordenbörser: Outokumpu rusade

Ett glatt börshumör syntes i fredagens handel på de nordiska marknadsplatserna, som steg brett.

Rally i oljan och minskad bankoro bidrog till att locka in köpare till på marknaden.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning 1,9 procent högre till nivån 832.

"Investerare har letat efter en story. Fokus har skiftat fram och tillbaka mellan oro för Kina, oljan och centralbanker på väldigt kort tid. Det är galet att marknaden värderas som att vi ska in i recession samt att en kollaps är nära i det finansiella systemet", sa Ben Kumar, förvaltare vid Seven Investment i London, till Bloomberg News.

På norskt börsgolv stängde OBX index 1,5 procent högre med Statoil som största indexbidragare efter plus 3,4 procent från oljebolaget.

Vidare mildrades de senaste dagarnas bankoro sedan Deutsche Bank återköpt obligationer, och JP Morgans vd och ordförande storköpt aktier i den egna banken. DNB som är ned drygt 15 procent sedan årsskiftet ökade dryga procenten.

Köpenhamn avslutade vid plus 1,5 procent med GN Store som fanbärare efter plus 9 procent. Efter några svaga kvartal lyckades teknologibolaget leverera en rapport som prickade förväntningarna, guidningen överraskade lätt positivt.

Maersk, som fallit 17 procent under veckan, stängde 7 procent högre. Det stigande oljepriset låg sannolikt bakom rekylen. Andra tungviktare på plus som bidrog till börsuppgången var Nordea och Danske Bank som drogs med i bankhaussen.

I Helsingfors ökade OMXH25 1,1 procent med Outokumpu som vinnare efter en rusning på 12 procent. Stålbolaget överraskade med ett högre kvartalsresultat än väntat.

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera