ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Michael Wolf polisanmäld av Swedbank

  • Foto: TT

Swedbank har polisanmält den sparkade vd:n Michael Wolf för finansmarknadsbrott. Det uppger flera källor för Di.
Den tidigare banktoppen granskas nu av Ekobrottsmyndigheten, enligt Di:s uppgifter.

Det var i tisdags som Swedbanks styrelse meddelande att Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan efter att ha styrt storbanken i sju år. Det drastiska beslutet förvånade många, inte minst mot bakgrund av att styrelseordförande Anders Sundström förklarade det med att Swedbanks kund- och medarbetarnöjdhet var för dålig.

Många tolkade i stället vd-bytet som ett sätt för Anders Sundström att krishantera den härva av fastighetsaffärer som skakar Swedbank, och som stänker på Anders Sundström själv eftersom han var med och godkände toppchefernas sidouppdrag i fastighetsbranschen.

Nu kan Di avslöja ytterligare ett möjligt skäl till Michael Wolfs hastiga sorti. Enligt flera källor lämnade Swedbank i slutet av förra veckan in en polisanmälan mot den dåvarande vd:n.

Anmälan registrerades hos Ekobrottsmyndigheten, EBM, förra fredagen och ska, enligt Di:s uppgifter, gälla ett misstänkt finansmarknadsbrott, det vill säga något av de fyra brott som regleras i marknadsmissbrukslagen: insiderbrott, otillbörlig marknadspåverkan, obehörigt röjande av insiderinformation eller utebliven rapportering av misstänkt marknadsmissbruk.

Vilket eller vilka av dessa brott som anmälan gäller är i nuläget oklart.

Det är även oklart i vilken utsträckning som anmälan har resulterat i några åtgärder på EBM, exempelvis om en åklagare har beslutat att inleda en förundersökning mot Michael Wolf. Men enligt Di:s uppgifter ligger ärendet hos kammaråklagare Olof Kronlund på EBM:s finansmarknadskammare.

Även Finansinspektionen, FI, är enligt Di:s uppgifter informerad om Swedbanks anmälan mot Michael Wolf. FI utreder sedan i december bankens hantering av intressekonflikter med anledning av Di:s avslöjanden om hur två av bankens toppchefer, däribland finanschefen Göran Bronner, har ägnat sig åt omfattande gemensamma fastighetsaffärer som involverat bankens kunder.

Kammaråklagare Olof Kronlund vill inte kommentera Di:s uppgifter. Det vill inte heller Swedbank.

"Det du hänvisar till är enbart ett rykte och vi kommenterar aldrig sådana överhuvud taget", skriver Claes Warrén, presskontakt på Swedbank, i ett mejl till Di.

Di har sökt Michael Wolf för en kommentar. Han uppger för Di att han inte känner till någon polisanmälan mot honom.

Tyck till