ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Michael Wolf: Jag är whistleblowern

  • ÖVERRASKAD. ”Jag har haft sju fantastiska år på banken och är otroligt stolt”, säger Michael Wolf. Foto: Jack Mikrut

Michael Wolf är oförstående till anklagelserna om marknadsmissbruk. I en exklusiv intervju med Di berättar han hur de kan ha uppkommit.

”Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är whistleblowern.”

Di träffar Michael Wolf i Stockholm. Han ser lugn och avslappnad ut.

Kan du beskriva vad som har hänt?
”Vi har under alla år haft en rutin i banken för koncernledningens egna transaktioner på börsen och den ändrades i augusti 2015. Min pensionsdepå har hanterats av private banking i Swedbank. De sköter affärerna och informerar mig för godkännande. De personer som har skött min pension och aktiedepå har också ringt compliance (enheten för regelefterlevnad) innan de har gjort transaktioner.”

”I augusti ändras rutinen. Compliance gör en uppföljning av ledningens transaktioner i november/december och då framgår det att jag och några till i koncernledningen inte har rapporterats på korrekt sätt i förhållande till de nya reglerna, vilket jag inte hade en aning om. Jag blir informerad av compliance om detta och de rapporterar till styrelsens ordförande. Jag har dessutom själv skickat denna rapport till Anders Sundström i januari.”

Vad var problemet konkret?
”Det har i efterhand visat sig att jag har godkänt affärer för min räkning i bolag som har funnits på bankens stopplistor. Jag har inte kunskap om vilka företag som finns på listorna och ska heller inte ha det. Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är whistleblowern.”

Vilka affärer var det?
”Det vill jag inte säga. Jag vet vilka affärer det berör och jag har gjort förluster i dem. Jag utgår ifrån att det är dessa det handlar om.”

Hur reagerade banken på din information om bristerna i rutinerna?
”Både compliancechefen för storbolagsenheten, som har ansvar för stopplistan, och koncernens compliancechef, gjorde bedömningen att detta inte var marknadsmissbruk, inte för min egen del eller för de andra i koncernledningen.”

Varför finns företag på stopplistor?
”Av olika anledningar. Det kan vara att vi hjälper företag med transaktioner eller finansiering. Jag har inte tillgång till all information om bankens alla affärer och bör heller inte veta vilka företag som finns på stopplistan.”

”På styrelsemötet i förra veckan begärde jag att styrelsen skulle godkänna full diskretionär förvaltning, det vill säga att jag inte vet något om hur mina tillgångar förvaltas.”

Finns det någon konflikt i banken?
”Jag har haft sju fantastiska år på banken och är otroligt stolt. Jag blev överraskad av att jag blev uppsagd, men det är styrelsens fulla rätt att avsätta och tillsätta vd. Jag upplever inte att jag har haft en konflikt med Anders Sundström. Anmälan till Fi är ett nytt agerande från banken.”

Hur tolkar du det?
”Jag bara konstaterar att det är så. Det är viktigt för mig att sköta transaktioner på ett bra sätt och därför har jag haft private banking och jag är säker på att jag aldrig har varit i närheten av insiderbrott. Jag är helt övertygad om att utredningen kommer fram till samma sak.”

Ärdetta skälet till att du fick sparken?
”Swedbank säger att det beror på kundnöjdhet. Jag har ingen uppfattning om skälet. Det ingår i jobbet att bli utbytt.”

Pågår det en maktkamp kring Swedbank?
”Ingen aning.”

När fick du veta att banken hade anmält dig?
”Av Di under fredag förmiddag.”

Har du hört något från Ekobrottsmyndigheten?
”Nej.”

Hur är relationen med Anders Sundström?
”Bra. Han har varit en bra ordförande för mig, vi har delat samma vision och har haft i stort sett daglig kontakt.”

Har du fiender i banken eller utanför banken som utnyttjar situationen?
”Alla som sitter högt upp har vänner och fiender.”

Hur känns det för dig personligen?
”Otroligt obehagligt och orättvist. När det bara var en uppsägning så kände jag inte så mycket med det här är annorlunda. Det är viktigt för mig att värna min heder.”

Tyck till