ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kammarrätten sågar amorteringskravet igen

  • Foto: TT

Kammarrätten i Jönköping sågar amorteringskravet en tredje gång. Anledningen är att de anser att det är rättsosäkert att ge en myndighet så stort tolkningsutrymme.

På fredagen uttalade sig kammarrätten i Jönköping för tredje gången om Finansinspektionens förslag på amorteringskrav för nya bolån. Kammarrätten håller fast vid sin tidigare kritik mot att en myndighet får meddela den här typen av föreskrifter.

”Det är uppenbart att Finansinspektionen ges ett vagt mandat med mycket stort tolkningsutrymme, samtidigt som effekterna av amorteringskraven går långt utanför myndighetens tillsynsområde”, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i ett pressmeddelande.

Kammarrätten anser att det måste ställas högre krav på hur Finansinspektionen hanterar amorteringskravet. Vidare påpekar domstolen att, som Finansinspektionen skriver i sitt förslag, det är viktigt att göra uppföljningar men att detta inte får ersätta grundarbetet.

”Jag blir bekymrad över att regleringen av amorteringskrav hanteras som en testballong på det här sättet, det handlar ju trots allt om enskilda hushålls eko­nomi. Det hade naturligt­vis varit både tryggare och mer rättssäkert att utreda detta ordentligt från början inom ramen för en lagstiftningsprocess”, säger Stefan Holgersson.

Få bästa möjliga boränta - jämför bolån här! (Extern tjänst)

Tyck till