ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

JP Morgans vd skickar stark signal

  • JP Morgans vd Jamie Dimon. Foto: AP
Bankjätten JP Morgan backade med 4,4 procent när New York-börsen stängde på torsdagen. Vd:n Jamie Dimon valde då att skicka en tydlig signal – och köpte aktier i egna banken för hundratals miljoner kronor.

Bankaktier har blivit slaktade på världens börser de senaste veckorna. Framför allt är det europeiska banker som tagit den hårdaste smällen då investerare oroat sig över hur det egentligen är ställt med dem. Kostnaderna för att försäkra sig mot kreditförluster har stigit och ett nytt fenomen, så kallade coco-obligationer, har hamnat i rampljuset.

Även amerikanska bankaktier har dragits med i fallet. Jätten JP Morgan, som är störst i USA mätt efter tillgångar, föll på torsdagen med över fyra procent på och har nästan backat med 20 procent i år. Då valde vd:n Jamie Dimon, som lett banken i mer än ett årtionde, att plocka fram plånboken. På torsdagen köpte han aktier i egna banken för totalt 26 miljoner dollar, motsvarande 217 miljoner kronor, enligt handlingar som Financial Times tagit del av.

Det här är första gången på fyra år som Jamie Dimon köper aktier i banken. Senast han köpte var under den så kallade ”London Whale”-skandalen då det uppdagades att personer på JP Morgans tradingdesk hade dragit på sig miljarder i förluster.

Aktiemarknaden uppskattade Jamie Dimons köp och JP Morgans aktie steg i efterhandeln på New York-börsen.

Enligt Bloomberg uppgår Jamie Dimons förmögenhet till 1,1 miljarder dollar, motsvarande drygt 9,2 miljarder kronor. Dock har hans förmögenhet tagit stryk då JP Morgans aktie backat.