ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Fed-chef: Delar av ekonomin i god form

Delar av den amerikanska ekonomin verkar vara i god form.

Det sa Fed-chefen i News York, William Dudley, i ett tal på fredagen, enligt Bloomberg News.

"Nyckelsektorer i USA-ekonomin, som hushållssektorn, verkar vara i god form. Det finansiella systemet är också helt klart mycket starkare, med ett mycket bättre kapitaliserat banksystem och med mycket större likviditetsbuffertar än under åren som föregick finanskrisen", sa han.

Hushållssektorn ser ut att vara mycket bättre positionerad i dag än 2008 för att absorbera chocker och fortsätta att bidra till den ekonomiska expansionen.

Han sa att eftersom "sannolikheten är låg för att en betydande inflationsrisk ska uppkomma den närmaste framtiden betyder det att den huvudsakliga risken mot den nuvarande expansionen är risken för stora, negativa chocker".

William Dudley sa att med tanke på att arbetsmarknaden fortfarande verkar ha viss extra kapacitetsutnyttjandet och inflationen är under Feds mål är det fortsatt lämpligt att penningpolitiken är rätt ackommoderande trots att expansionen hållit på en tid.

Vid en efterföljande frågestund sade den regionale Fed-chefen att Fed är databeroende när det gäller policyn, att om de finansiella förhållandena stramas åt tar de hänsyn till det och att finansmarknaderna den senaste tiden speglat utvecklingen utomlands.

Han noterade att börserna sjunkit betydligt och att dollarn har försvagats något de senaste veckorna.

Den senaste tidens händelser kommer att vägas in i FOMC-beslutet i mars, enligt William Dudley, som sade att han fullt ut håller med Fed-chefen Janet Yellen i hennes bedömning.

Han sa vidare att han fortfarande räknar med att Fed ska möta sitt inflationsmål på 2 procent på lång sikt, men tog samtidigt upp att inflationsförväntningarna sjunkit ytterligare.

Policybeslut i utlandet får inte så stora konsekvenser för USA, enligt Fed-ledamoten, som också sade att det syns en gradvis lättnad i kreditförhållandena på bostadsmarknaden.

Tyck till