ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fängelse i straffskalan

  • Michael Wolf. Foto: Annika af Klercker/TT

De vanligaste brotten som behandlas i marknadsmissbrukslagen är insiderbrott och otillbörlig marknadspåverkan. Bägge med upp till fyra års fängelse i straffskalan.

Det var en visselblåsare som slog larm om att Swedbanks sparkade vd Michael Wolf gjort något som kunde misstänkas bryta mot marknadsmissbrukslagen. Detta ledde sedan fram till den anmälan till Finansinspektionen som Dagens industri idag kunde avslöja.

”Det vanligaste man tänker på i marknadsmissbrukslagen är insiderbrott och otillbörlig marknadspåverkan. Straffskalan ligger på alltifrån böter till högst fyra års fängelse om det är grovt. Men det är extremt”, säger Henrik Olsson Lilja, advokat på Advokatfirman Althin.

”Sen finns det den här anmälningsskyldigheten för finansmarknadsinstitut att polisanmäla. Låt säga att de tycker att något verkar fel, då har de en skyldighet att anmäla brott. Gör de inte det kan de själva bli misstänkta för brott. Låt oss säga att Swedbank har Finansinspektionen på sig, då är de livrädda för att göra något fel. Det faktum att en polisanmälan är gjord behöver inte betyda något”, fortsätter han.

Att Michael Wolf fick gå på dagen har väckt många frågetecken kring huruvida Swedbank presenterat alla fakta. På fredagens presskonferens sammanfattade advokat Olle Kullinger, som agerar rådgivare till Swedbank, situationen med att man är tvungen att anmäla och man får inte berätta att man gör det.

Hur långt sträcker sig röjandeförbudet?

”Enligt paragrafen får man inte röja för kunden eller någon utomstående att anmälan har skett. Detsamma gäller ledamöterna i företagets styrelse och anställda. Det gäller även aktieägarna eftersom man inte vill att den misstänkta ska kunna röja undan spår”, säger Henrik Olsson Lilja.

Är det möjligt att Michael Wolf inte visste om anmälan i det här stadiet?

”Ja absolut. Det behöver man inte alls få reda på”, säger Henrik Olsson Lilja.

Tyck till