ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

EU hotar slänga ut Grekland ur Schengen

  • Foto: Kostas Tsironis / TT
EU uppmanar i dag formellt Grekland att säkra sina gränser. Gör landet inte det sparkas det ur Schengen.

På den grekiska ön Kos är man trött på flyktingarna och där kokar fördomarna.

"Vi är rädda för sjukdomar och våldtäkter", säger en öbo.

Grekland, som har fått massiv kritik från EU för att inte ha ett tillräckligt bra mottagande, har börjat bygga så kallade "hot spots", där flyktingarna bland annat ska registreras. Sådana mottagningscenter byggs nu på Kos, Chios, Leros, Lesbos och Samos.

Men det krävs mer än så, anser EU som ger Grekland tre månader att stärka sin gränskontroll, gör landet det inte hotas det med att slängas ut ur Schengensamarbetet. 50 åtgärder ska vidtas, uppger en källa inom EU, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt är missnöjet på den grekiska ön Kos stort mot de tillfälliga flyktingboendena.

"På en ö som det har lagts hundratals miljoner euro på för att öka turismen kan de inte skapa "hot spots" utan att fråga vad de boende tycker", säger Yannis Mastromichalis som driver ett hotell på ön.

Bonden Sterios Liampakeros skräder inte orden.

"Vi är inte främlingsfientliga, eller tillhörande extremhögern som de påstår, men vi är rädda för sjukdomar och våldtäkter", säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Liampakeros är inte ensam om att ha den åsikten. Flera våldsamma sammandrabbningar har skett mellan polis och demonstranter, och borgmästaren på ön har lovat att undersöka möjligheten att folkomrösta för ett stopp för "hot spots". Varje dag kommer cirka 2.000 personer till ön.

"Vårt folk arbetar 24 timmar om dygnet och allt görs för att färdigställa arbetet (med flyktinglägren) med minimala förseningar", säger Vassilis Klamponis, byggchef för projektet.

Tyck till