ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

En utmaning på hög höjd

  • FÖRSTA PARKETT. Kebnekaises stationschef Lisa Lindblom leder en grupp åskådare, inklusive Di:s utsända, till bästa utsiktspunkten vid Björlings glaciär i skuggan av Kebnekaises nord- och sydtopp där de tävlande i Keb Classic passerar.

Keb Classic är en av Sveriges tuffaste alpina tävlingar.

Men även amatörer kan vara med – så länge man är bekväm med tunga stigningar, kolsvarta utförslöpor och blundar för tävlingsreglernas första punkt: deltagande sker på egen risk.

Den som föraktfullt fnyser åt Kebnekaises på pappret förhållandevis beskedliga höjd (senaste noteringen för sydtoppen: 2099,1 meter) har aldrig varit nära det majestätiska massivet. De vassa bergsryggarna och de vindpinade topparna med fantasieggande namn som Drakryggen, Halspasset och Isfallsglaciären tar andan ur en.

Det här är väglöst land. Från fjällstationen är det 19 kilometer till närmaste by, Nikkaluokta, och därifrån ytterligare 7 mil till Kiruna.

Den äkta alpina känslan, där höjdkurvorna på en karta ser ut som en streckkod, är inget man förknippar med distanstävling. Men i takt med att friluftslivet flyttat fram positionerna och extremsporterna lockar allt fler har även Kebnekaise blivit en tummelplats för äventyrslystna.

”Intresset för skidalpinism blir bara större. Flera av dem som tävlar säger att det här är årets höjdpunkt och ett sätt att avsluta säsongen. Även om skidalpinismen aldrig blir enorm i Sverige kommer den absolut att öka de närmaste åren”, säger Lisa Lindblom, STF:s platschef på Kebnekaise.

Hon betonar samtidigt att tävlingsmomentet är underordnat i sammanhanget.

”Jag skulle säga att 95 procent av dem som startar i tävlingen är här för upplevelsen. Man missar ju halva grejen om man inte tittar upp från skidspetsarna.”

Keb Classic är en två dagar lång toppturstävling. Att ta sig runt banan kan ta mellan tre och åtta timmar. Stighudar uppför och full fart nedför.

I vissa fall extremt svarta utförslöpor runt Kebnekaise, inklusive Syd- och Nordtoppen, och åkning ned i Tuolpagornis karaktäristiska krater. Och däremellan inslag av klättring: travers med stegjärn och moment där det gäller att fira sig ned för klippor.

Man tävlar i två- eller tremannalag. I den tuffaste klassen avverkas 3 000 höjdmeter.

Första tävlingen genomfördes redan på 1990-talet, men det riktiga genombrottet kom kanske i fjol när Di Lördag var på plats. Då stod bland andra Charlotte Kalla på startlinjen tillsammans med bergslöparproffset och skidalpinismfenomenet Emelie Forsberg.

Utrustningen är så kallad randonee. Något mjukare skidpjäxor och bindningar där hälgreppet vid klättring kan kopplas loss så att man släpar skidan framåt endast med tågreppet.

Lagmedlemmarna ska hålla ihop och passera kontrollerna med max 50 meters avstånd mellan sig. Ett lag får däremot hjälpa andra lag och även införliva medtävlare om dessas lagkamrater skulle ha brutit tävlingen.

När Di turar upp mot Björlingsglaciären möter vi en deltagare av det senare slaget. Vänster underarm vilar mot magen likt Napoleons och när han lyfter skidan från snön visar den sig vara bruten och bara hänga ihop med några få fibrer. Resultatet av en krasch i hög fart nedför. Sluttävlat för den här gången. Han har kört tillsammans med superproffset Kilian Jornet som är känd för att hålla halsbrytande hastighet i utförsåkningen.

Men man måste inte tillhöra eliten. Den som normalt tränar ett par tre gånger i veckan kan ställa upp i tävlingens ”turistklass”, som har färre höjdmeter och något enklare tekniska moment. En eller ett par helgers träning för att hantera utrustningen är tillräckligt för att ta sig runt i touringklassen, hävdar proffsen.

Den personliga utrustningen ska bäras i respektive lagmedlems ryggsäck. Och det är några kilo som ska med på turen. Utöver skidutrustning krävs lavinsäkerhetsutrustning inklusive spade, klättersele plus firningsdon, första förband, tryck- och skyddsförband, pannlampa inklusive funktionsdugliga batterier samt tillräckligt med mat för att klara dagen. All utrustning samt eventuellt skräp som producerats ska vara med vid mållinjen.

Vid klart väder sägs det att man kan se en tiondel av Sveriges yta från toppen av Sveriges högsta berg. Men det är en förrädisk plats. Veckorna före har det till exempel varit fler dagar med stormvarning än solsken.

Säkerhetsåtgärderna kring tävlingen är förstås rigorösa med ett antal funktionärer utplacerade längs banan, men väderomslag kan ske på ett ögonblick.

”Många av funktionärerna jobbar i den alpina fjällräddningen, och helikopter och skotrar finns på plats. Dessutom ställs krav på deltagarnas förkunskaper”, säger fjällstationschefen Lisa Lindblom, som även skjuter startskott med hagelbössa under de två tävlingsdagarna.

Stämningen runt evenemanget är familjär. Det är lika mycket en slags kollohelg för friluftsnördar som jakt på minuter och tätplaceringar.

”Man har ett annat tänk i sådana här tävlingar och tar hand om varandra ute på berget. Man är mer ödmjuk och har respekt för vad som kan hända”, säger Emelie Forsberg, fixstjärna i sammanhanget med en rad medaljer och framgångar bakom sig, framför allt som bergslöpare.

Niklas Wall och Robert Stubé, som tävlar i ”turistklassen”, behövde fyra timmar och tre kvart för att ta sig runt banan den första dagen.

”Jag trodde att jag skulle vara mer sliten men känner mig bättre än väntat. Vi hade en mysig resa i går och kunde inte låta bli att stanna och beundra utsikten. Hade vi bara haft kaffe med oss hade det varit en riktig tur”, säger Niklas Wall.

Också i damklassen är det idel leenden.

”Jättekul, det var ren glädje ute på berget. Man blir väl omhändertagen och andra lag hjälper en. Det är fantastiskt roligt”, säger Anna Leitgeb från Nacka som tävlar för första gången.

Hon har, liksom lagkamraten Malin Herzig, ett förflutet som skibum i Chamonix och är en erfaren skidåkare. Klättringsutrustningen har de däremot bekantat sig med på en lekplats nära hemmet.

”Vi ska absolut göra om det här, men då i den alpina klassen. Vi måste bara träna mer till nästa gång”, säger Malin Herzig, som förberett sig genom att springa upp och nedför Hammarbybacken i Stockholm.

Efter första dagens strapatser är det ett sargat men ändå förvånansvärt kaxigt gäng tävlande som sträcker ut sig i fjällstationens fåtöljer.

”Man måste känna sig bekväm i utförsåkningen, annars blir det jobbigt. Men för en normalmotionär går det att ta sig igenom tävlingen. Halva grejen är att få komma ut i högalpin miljö”, säger Mattias Carlsson som tillsammans med Robert de la Motte och Johan Kvist tävlar under lagnamnet Ålstens RS.

Ingen av dem har några som helst planer på en kväll i fjällstationens bar. Det finns ömmande fötter att ta hand om.

”Det blir skavsårsplåster som sängfösare i kväll”, säger Johan Kvist.

Tyck till